Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

<span>Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα</span>

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε και επίσημα, με ψήφισμά του την Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.

Το ψήφισμα πέρασε το μεσημέρι της Τετάρτης από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία το υπερψήφισε επιβεβαιώνοντας την καταδικαστική απόφαση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Το σημαντικό όμως είναι ότι, καλεί την Κομισιόν να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ.

Υπέρ της έγκρισης ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ καταψήφισαν 254. Απείχαν 26 Ευρωβουλευτές.

Το ψήφισμα, είχε κατατεθεί από κοινού από 4 ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου: Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Renew.

Νωρίτερα κατατέθηκε ένα ήπιο ψήφισμα, ή αντι-ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο «χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας» στον τομέα.

Το αντι-ψήφισμα υπογράφηκε από τους εξής Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ: Elissavet Vozemberg‑Vrionidi, Tomáš Zdechovský, Juan Ignacio Zoido Álvarez, Ioan‑Rareş Bogdan, Lukas Mandl, Nadine Morano, Jeroen Lenaers, Michaela Šojdrová, Loucas Fourlas, Eleni Stavrou, Anna‑Michelle Asimakopoulou, Manolis Kefalogiannis, Stelios Kympouropoulos, Vangelis Meimarakis, Maria Spyraki, Theodoros Zagorakis, Paulo Rangel.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/The Left, Κώστας Αρβανίτης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «το Ευρωκοινοβούλιο συντάσσεται με τους συγγενείς και τους οικείους του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών και ζητά από κοινού απαντήσεις και απόδοση ευθυνών για αυτό το μαζικό έγκλημα. Το μήνυμα είναι σαφές: η κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης αιτίων και προσώπων δεν θα περάσει».

Στον αντίποδα, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, με ανάρτησή της στο Twitter τόνισε: Συνάδελφοι το Κράτος Δικαίου με ψέμματα, δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια! Εγκρίνατε με την ψήφο σας ακόμη κ στάθμιση των κονδυλίων που δίνονται στη χώρα! Επιτίθεστε κατά της Χώρας μας & πανηγυρίζετε…».

 

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Ολομέλεια, τον Ιανουάριο στο Στρασβούργο, διεξήχθη η συζήτηση για το κράτος δικαίου, σε θερμό κλίμα και με αρκετές αντεγκλήσεις. Τότε, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είχε απαντήσει σε έντονο ύφος στη Σόφι ιν’τ Βελντ σε ερώτηση που της έκανε η Ευρωβουλευτής του Renew για το θέμα.

Παράλληλα 17 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου απευθύνουν επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας άμεσα ενέργειες από την Κομισιόν.

Οι ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου επικεντρώνονται σε

  • Ελευθερία των ΜΜΕ
  • Κατασκοπευτικό λογισμικό
  • Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, δημοκρατικός έλεγχος

Μπορείτε να παρακολουθήσετε live την Ολομέλεια εδώ

Ελίζα Καραγιώργη ekaragiorgi@naftemporiki.gr

Αφήστε ένα σχόλιο