ΣΟΣ από τους μελισσοκόμους: 70% μειωμένη η παραγωγή

<span>ΣΟΣ από τους μελισσοκόμους: 70% μειωμένη η παραγωγή</span>

ΣΟΣ από τους μελισσοκόμους: 70% μειωμένη η παραγωγή – Τους απαγορεύουν την πρόσβαση στα δάση

Έως και 70% μειωμένη είναι η παραγωγή του μελιού φέτος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Όπως λένε οι παραγωγοί, οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές στον Έβρο, οι πλημμύρες σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα συνετέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης της τροφής τους, ενώ και η απαγόρευση χρήσης καπνιστηριού μετά τις 11 κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού και τα πρόστιμα από δασάρχες, που τους απαγορεύουν την είσοδο στα δάση, είναι λόγοι που οδήγησαν στη χαμηλή παραγωγή.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, υλικά συσκευασίας, προϊόντα τροφοδοσίας των μελισσών), την ώρα που η τιμή της χονδρικής παραμένει στα ίδια επίπεδα από 2,80€ – 4€/ κιλό εξαιτίας και των ελληνοποιήσεων, όπως λένε οι παραγωγοί.

Ελλάδα: Η χώρα των εισαγωγών και των… ελληνοποιήσεων

Έτσι, προτιμούν να κρατήσουν το μέλι στις αποθήκες τους, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται ο κίνδυνος να αποχωρήσουν χιλιάδες μελισσοκόμοι από το επάγγελμα.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν:

  • «Στοπ» στις ελληνοποιήσεις με θεσμικά μέτρα, διοικητικούς ελέγχους και γυρεοσκοπική εξέταση του μελιού
  • Άρση πυροσβεστικών διατάξεων
  • Άρση των περιορισμών από τοπικούς δασάρχες
  • Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε πρώτες ύλες και αφορολόγητο πετρέλαιο
  • Ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων σε παράπλευρες οδούς

«Ζούμε από τα δάση, οπότε είμαστε προστάτες των δασών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος.

«Υπάρχουν τοπικοί δασάρχες που βεβαιώνουν πρόστιμα στους μελισσοκόμους κατά παρερμηνεία του νομού».

«Πρέπει όλα να τα δούμε συνολικά», λέει, σημειώνοντας για τις ελληνοποιήσεις:

«Έρχεται μέλι από το εξωτερικό, το οποίο είναι φιλτραρισμένο, στο οποίο δεν υπάρχουν γύρες, οπότε μπορούμε με μια γυρεοσκοπική εξέταση να δούμε από πού προέρχεται αυτό μέλι.  Αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και αυτό πάει στο ράφι και πωλείται ως ελληνικό. Αυτό γίνεται από ανθρώπους που εμπορεύονται πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού».

«Η μέλισσα είναι ο κρίκος στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Δε θα υπάρχει φρούτο στο τραπέζι μας». Όπως λέει ο ίδιος, το μέλι που παρουσιάζεται ως ελληνικό έρχεται «από την Κίνα με 1 – 1.5 ευρώ».

ΠΡΟΣΟΧΉ λοιπόν στα ελληνοποιημένα και νοθευμένα ΤΕΧΝΗΤΆ κινέζικα μέλια (ΚΑΙ ευρωπαϊκής προέλευσης, π.χ. Βουλγαρίας κ.α.)

«Ζητάμε να συνεργαστούν οι φορείς, να δουν τα προβλήματα που τα έχουμε αναλύσει και τις λύσεις που έχουμε προτείνει», καταλήγει.

Πριν λίγες μέρες Γάλλοι μελισσοκόμοι σταμάτησαν ένα φορτηγό από την Ουκρανία με 15 τόνους μελιού, παραγγελία της μεγαλύτερης (?) εταιρείας μελιού παγκοσμίως, τη Famille Michaud (εξάγει σε 77 χώρες), η οποία στο site της υπερηφανεύεται για το 100% “made in France” μέλι της (link στο πρώτο σχόλιο).
Για το ουκρανικό μέλι ιδέα δεν έχουμε περί ποιότητος. Πάντως το ως άνω “γαλλικό” πωλείται στη λιανική 37€/κιλό.

Η Ουκρανία εξάγει ετησίως περί τους 50.000 τόνους μελιού (H Κίνα 150.000, η Ελλάδα 10.000 και η Τουρκία επίσης 10.000). Εξυπακούεται πως από τα φθηνότερα όλων είναι το κινεζικό [και το ουκρανικό] με τιμή εργοστασίου/χονδρικής περίπου 2€/κιλό – στη μισή τιμή του ελληνικού, ενώ το τουρκικό είναι κάπου ανάμεσα. Συνεπώς από τα 2€ μέχρι τα… 37€ δεν είναι διόλου άσχημα για τη γαλλική “φίρμα”…

Aν αυτά γίνονται στη Γαλλία, φανταστείτε τι γίνεται εδώ. Βασικά δεν χρειάζεται φαντασία, διότι κάθε τρεις και λίγο ο ΕΦΕΤ ανακαλεί και από ένα… βουλγαρικό ή κινεζικό “μέλι ανθέων”, που συμπτωματικά συνεχίζει κανονικά να πωλείται στα supermarket, συχνά με την ίδια ετικέτα (μην ξανατυπώνουμε και κοστίζει…)

Στις φωτό βλέπουμε συνολικά περίπου 50 βαρέλια, καθένα από τα οποία περιέχει 295 κιλά μέλι – χωρίς να διευκρινίζει πευκόμελο, ελάτης, θυμαρίσιο, κλπ. – αν αυτό μας “λέει” κάτι για την ποιότητά του…

Πηγή: www.proionta-tis-fisis.com

Αφήστε ένα σχόλιο