ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ( 1ο Μέρος )

<span>ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ (  1ο Μέρος )</span>
  ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ

Η ψυχολογική χειραγώγηση είναι ένα είδος κοινωνικής επιρροής που αποσκοπεί στην αλλαγή της συμπεριφοράς ή της αντίληψης των ανθρώπων μέσω  παραπλανητικών και ύπουλων τακτικών. Στόχος είναι η θετική παρουσίαση των κυβερνητικών επιλογών και η διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης και κοινωνικής αποδοχής των εκάστοτε ασκούμενων πολιτικών πρακτικών. Οι τεχνικές προπαγάνδας έχουν αναχθεί σε επιστήμη που σκοπό έχουν τον επηρεασμό της αντίληψης και κατά συνέπεια της ανθρώπινης συνείδησης .

1.    ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ.

«Ο Σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ο ηγεμόνας μπορεί να   είναι αδίστακτος , ανήθικος ,να εξαπατά , να χειραγωγεί , να είναι αυτός που επιβάλει το είδος της ηθικής σε μια πολιτεία, να ακολουθεί τους πιο ακατάλληλους  τρόπους για να επιβάλει τους κανόνες του. Η εξουσία που ασκεί και η δύναμη που έχει, δικαιολογούν τις αποφάσεις του. Βασική τεχνική το «διαίρει και βασίλευε» Στρέφεις ένα μέρος της κοινωνίας εναντίον του άλλου, «ποδοσφαιροποιείς» κοινωνικές ή επαγγελματικές τάξεις και το πεδίο είναι ελεύθερο να κάνεις ό,τι θέλεις την ώρα που οι άλλοι θα παίζουν το παιχνίδι των «καλών» και των «κακών». Τρανταχτό παράδειγμα ,φιλοεμβολιαστές και αρνητές , φιλορώσσοι και φιλοουκρανοί κτλ

2.    ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ

Είναι η ρητορική που αποσκοπεί να παρασύρει τον λαό στοχεύοντας   στο συναίσθημα και όχι στην λογική. Είναι η μαύρη σκιά της Δημοκρατίας. Ο  Δημαγωγός απευθύνεται στους φόβους , στις προκαταλήψεις , στην άγνοια και εισχωρεί στην συνείδηση του λαού επηρεάζοντας την κρίση  του στην λήψη αποφάσεων. Η δημαγωγία βρίσκει πολύ πιο εύφορο έδαφος όταν η σκέψη του ανθρώπου δεν έχει κατακτήσει την ορθοκρισία και τον ορθολογισμό, όταν δεν υπάρχει η ελευθερία του πνεύματος και ευδοκιμεί όταν ο λαός δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικές αναλύσεις. Η δημαγωγία ασκείται από λαοπλάνους, από ανθρώπους που συνειδητά γνωρίζουν ότι ξεγελούν το λαό και που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κατάκτηση και η άσκηση της εξουσίας, στο όνομα του λαού αλλά τελικά σε βάρος του λαού

3.    ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ

Είναι ένα φαινομενικό δίλημμα που φέρνει το άτομο σε δύσκολη θέση ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο μια επιλογή , άρα το δίλημμα δεν υπάρχει. Για να γλυτώσεις το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν έχεις παρά να τρυπηθείς αλλά δεν σε αναγκάζω , είσαι ελεύθερος να επιλέξεις……. .Ειδικά αν είσαι  χαμηλόμισθος ή χαμηλοσυνταξιούχος  των 400 ευρώ, ποσό που ήδη μετά βίας τα βγάζεις πέρα , το να στερηθείς 100 ευρώ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σου άρα σε καθιστά ευάλωτο στο θέμα της επιβίωσης ,κατά συνέπεια στο να υποκύψεις στον στυγνό κυβερνητικό εκβιασμό.

4.    ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ( gaslighting)

Είναι μια μέθοδος ψυχολογικής χειραγώγησης της οποίας στόχος είναι η σπορά αμφιβολιών εντός ατόμων ή ομάδων ατόμων, έτσι ώστε να μην είναι βέβαιοι για την ίδια τους τη μνήμη, την αντίληψη και τη λογική. Χρησιμοποιώντας συνεχή άρνηση, παραπλάνηση, αντιφάσεις, και ψεύδη,  ο χειριστικός προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το θύμα και να  του ακυρώσει την λογική  του.

 Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων δήλωσε ο Πρωθυπουργός .Για όλα φταίνε οι αρνητές  που δεν εμπιστεύονται την επιστήμη , (αυτή την συγκεκριμένη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φιλανθρωπικών  ιδρυμάτων που ονομάζονται φαρμακοβιομηχανίες) επαναλάμβαναν τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια και ας βλέπουμε καθημερινά γύρω μας  αυτοί που κολλάνε περισσότερο ,μεταδίδουν τον ιό , διασωληνώνονται και τελικά πεθαίνουν  να είναι οι εμβολιασμένοι.

5.    Η ΤΑΜΠΕΛΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ

 Όποιος αμφισβητεί το κυβερνητικό αφήγημα είναι Αρνητής, Ψεκασμένος, Αγράμματος, Τζαμπατζής , Ανεύθυνος και Ψυχικά Διαταραγμένος. Οι απαξιωτικές εκφράσεις στοχεύουν στο να μειώσουν την  αυτοπεποίθηση του ατόμου  και να δημιουργήσουν  ένα αίσθημα ανασφάλειας και μειονεξίας . Η διαπόμπευση αυτή  το κάνει να νιώθει  στο περιθώριο της κοινωνίας ως παραβατικό στοιχείο και να αισθάνεται ως παρίας. Είναι ιδιαίτερα   οδυνηρό  να  αισθάνεσαι την εχθρότητα , την  υποτίμηση   και την απαξίωση όσων μέχρι χτες αποτελούσαν το συγγενικό, επαγγελματικό και φιλικό σου περιβάλλον , να σου γυρίζουν την πλάτη  οι δικοί σου άνθρωποι γιατί  επέλεξες να  μην  ακολουθήσεις  το γενικό πρόσταγμα.
   6. Η ΕΝΟΧΗ.
Όποιος αρνήθηκε τον εμβολιασμό θεωρείται ανεύθυνος πολίτης που λόγω της στάσης του είναι επικίνδυνος για τους άλλους, ακόμα και αν χαίρει άκρας υγείας ( το ύπουλο τέχνασμα του ασυμπτωματικού ώστε όλοι να θεωρούνται ύποπτοι).  Είναι ο βασικός υπαίτιος που δεν πήραμε την ζωή μας πίσω , που η «επιχείρηση ελευθερία» δεν ελευθέρωσε κανένα  και τα επιβεβλημένα εμβόλια όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά το διαιωνίζουν  και συνεχίζουν οι δόσεις ανά εξάμηνο
                                                                                                            7.ΕΚΤΡΟΠΗ –ΥΠΕΚΦΥΓΗ
Σε ευθείες και ξεκάθαρες ερωτήσεις , η συζήτηση λοξοδρομεί η απάντηση πάει σε άλλο θέμα ή δίνονται ασαφείς και άσχετες απαντήσεις. «Υπάρχουν μελέτες » έλεγε και επαναλάμβανε μέσα στην αοριστία  όταν στριμωχνόταν η γνωστή  Συνδικαλίστρια  στην περιοδεία της από εκπομπή σε εκπομπή ,  που ποτέ όμως δεν αναφέρθηκε ποιοι τις διεξήγαγαν , πότε πρόλαβαν , τι έλεγαν και που  έχουν δημοσιευτεί ώστε να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτές.
                                                                                                                       8. ΑΡΝΗΣΗ

Ο χειριστικός αρνείται να παραδεχτεί ότι έχει πράξει εσφαλμένα. «Ήταν μια ανέμελη στιγμή» είπε ο πρωθυπουργός για τις βόλτες του στην Πάρνηθα , για το γλέντι του στην Ικαρία όταν  η πανδημία βρισκόταν σε έξαρση και θρηνούσαμε νεκρούς , όταν όλη η Ελλάδα βρισκόταν σε καραντίνα και έπρεπε να συμπληρώσει φόρμα εξόδου για να πετάξει ακόμα  και τα σκουπίδια.

                                                                                         9.  ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασσική τεχνική για να βραχυκυκλώσει η ορθολογιστική ανάλυση και να θολώσει την κριτική αντίληψη του ατόμου. Ηχηρό παράδειγμα ο εμβολιασμός στα παιδιά ενάντια σε έναν ιό  που δεν κινδυνεύουν με ένα πειραματικό σκεύασμα του οποίου αγνοούμε τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες . Και όλα αυτά για να σωθούν οι παππούδες τους. Βάζουμε δηλαδή σε ρίσκο  την νέα γενιά για  να σώσουμε τους υπερήλικες που συχνά υποφέρουν από  υποκείμενα νοσήματα και που νομοτελειακά είναι κοντά στο τέλος της ζωής τους.

                                                                                                          10.ΣΥΓΧΥΣΗ

Μια βασική τεχνική όπου το ψέμα αναμειγνύεται με την αλήθεια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορείς να διακρίνεις το σωστό και να  καταλήξεις να μην πιστεύεις τίποτα. Τα σημερινά ΜΜΕ βομβαρδίζουν με άχρηστες ,συγκεχυμένες και αναξιόπιστες πληροφορίες το μυαλό των τηλεθεατών με σκοπό τον αποσυντονισμό. Όταν αυτή κατάσταση σύγχυσης παρατείνεται, εξανεμίζεται κάθε κριτική σκέψη στον εντοπισμό της αλήθειας  , το άτομο αποπροσανατολίζεται και οι εξουσιαστές καταφέρνουν  μέσω της εξαπάτησης  τον πλήρη έλεγχο.

                                                                                                                           Συνεχίζεται…

Αφήστε ένα σχόλιο