Το Χόλυγουντ χρησιμοποιώντας τον προγνωστικό προγραμματισμό (predicting programming) αποτελεί εργαλείο συνειδητών και ασυνείδητων μηνυμάτων των επικυρίαρχων.
Φανταστικές ταινίες που προβλέπουν το μέλλον , Video–games που εξοικειώνουν τα παιδιά με την εικονική πραγματικότητα όλα αποτελούν εργαλείο μαζικού ελέγχου του νου για να κάνουν τον πληθυσμό να αποδεχτεί περισσότερο τα προγραμματισμένα μελλοντικά γεγονότα. Η βιομηχανία του θεάματος που καταναλώνουμε μας κάνει να ανεχτούμε ήρεμα οποιεσδήποτε αλλαγές επιθυμούν να επιβάλουν οι εξουσιαστές ή να αποδεχθούμε πράγματα που φαίνονται περίεργα, ή απίθανα έτσι ώστε όταν το γεγονός συμβεί πραγματικά, το κοινό είναι ήδη διανοητικά προετοιμασμένο και δεκτικό στις νέες εξελίξεις στην κοινωνία.
Δημιουργείται η αίσθηση του απόλυτου πανικού και της έκτατης ανάγκης. Καλλιεργείται κλίμα για δραστικά μέτρα και καταλήγουν σε πιο ήπια μέτρα (αυτός ήταν από την αρχή ο στόχος ) απλά παρουσιάζονται σαν πετυχημένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανάγκης που δίνει την αίσθηση ότι υπολογίζεται ο λαός και ενισχύεται το φιλολαϊκό προφίλ της εξουσίας.
23. ΚΑΤ΄ ΕΥΦΗΜΙΣΜΟΝ
Η λέξη «ευφημισμός» σημαίνει έπαινο. Λόγο εγκωμιαστικό. Είναι όμως και σχήμα λόγου κατά το οποίο, η λέξη, χρησιμοποιείται με θετική σημασία, για τον ορισμό κάποιου κακού ή δυσάρεστου πράγματος. Είναι σχήμα ανακόλουθο και καταχρηστικό. Λέμε π.χ. Ειρηνικό τον ωκεανό, που είναι περισσότερο απ’ όλους άγριος, τρικυμιώδης και επικίνδυνος, για τους ναυτικούς. Το ξύδι το λέμε κατ’ ευφημισμόν «γλυκάδι». Αποκαλούμε Εύξεινο τον Πόντο, αντί για το πραγματικό του όνομα «άξενος», «αφιλόξενος» και δύσκολος.
Στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας κυρίως, βαφτίζουν τη δυσάρεστη και πικρή πραγματικότητα, με λόγια καταπραϋντικά. Κατ΄ ευφημισμό γλυκαίνουν την πραγματικότητα και χρυσώνουν το χάπι.
Έτσι με την κρίση, που μας μαστίζει ή με την εν γένει παγκόσμια κατάσταση, απαλύνουν τη δυστυχία μας με πονηρά ευρήματα ευφημισμού. Τους φαίνεται βαριά η λέξη «απολύσεις» και μας την μοστράρουν ως «εξυγίανση», «απομάκρυνση εργατικού δυναμικού». «Bussines Plan» ή «διάσωση θέσεων» εργασίας. Κάνουν ένοπλες επεμβάσεις, πολέμους, σκοτώνουν λαούς και μας μιλούν για «παράπλευρες απώλειες» ή το άλλο: «Ανθρωπιστική Στρατιωτική επέμβαση». Δηλαδή οι δολοφόνοι παρουσιάζονται σαν σωτήρες. Πρόσφατο παράδειγμα η επιχείρηση εμβολιασμού που ονομάστηκε Επιχείρηση ελευθερία που στην ουσία αποβλέπει στον απόλυτο έλεγχο και την υποδούλωση του λαού .
24.ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
Όταν προκύπτει ένα σοβαρό σκάνδαλο (βλέπε υποκλοπές , πιο κομψά επισυνδέσεις) για να στρέψουν αλλού την προσοχή του κοινού βγαίνουν από τα συρτάρια άλλα σκάνδαλα (παιδεραστίες, δολοφονίες ακόμα και αρχαιολογικές ανακαλύψεις, ποιος δεν θυμάται το φιάσκο της Αμφίπολης την περίοδο της οικονομικής κρίσης, την υπόθεση της παιδοκτονίας στην Πάτρα που έπαιζε καθημερινά για μήνες στους τηλεοπτικούς δέκτες). Η συγκάλυψη που επιχειρείται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή των πραγματικών γεγονότων με την εμφάνιση των σκανδάλων δημιουργεί μια εύλογη επιφύλαξη και δυσπιστία .
25 LIFE STYLE (μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
.Το “λάιφ στάιλ”, προώθησε ένα νέο μοντέλο του σύγχρονου ανθρώπου που έχει κάνει προέκταση του χεριού του το κινητό , που έχει εξαρτηθεί από το ίντερνετ και διεκπεραιώνει όλες του τις ανάγκες ηλεκτρονικά. Έμαθε να καταγράφει τον εαυτό του και να κρεμάει την προσωπική του ζωή στα μανταλάκια, έμαθε να θεωρείται σημαντικός από τον αριθμό των likes που παίρνουν οι φωτογραφίες του και τα stories του, από τον αριθμό των ακολούθων που έχει .Παραμένει ακατάπαυτα συνδεδεμένους με τους άγνωστους φίλους του αν και βουλιάζει μέσα στην απομόνωση και στην μοναξιά Έτσι διαμορφώνεται μια μαζική κουλτούρα που καταγράφει και καταγράφεται , βασισμένη μόνο στο «φαίνεσθαι» ,που περιορίζεται στο φανταχτερό περιτύλιγμα , που σχολιάζει την επικαιρότητα και νομίζει ότι επιτελεί κοινωνικό έργο , ενώ στην πραγματικότητα έχει συμβάλει πρόθυμα στην διαμόρφωση των συνθηκών που καυτηριάζει και συνεχίζει να κουκουλώνει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.
26. Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ
Η ποιότητα της ψυχαγωγίας , οι τηλεοπτικές σειρές , τα τηλεπαιχνίδια , τα realities αποχαυνώνουν την μάζα, την κάνουν να εθίζεται στην λογική της κλειδαρότρυπας , να αρέσκεται στο μέτριο , στο φτηνιάρικο, στο τιποτένιο. Είναι τόσο μεγάλη η επίδραση που ασκούν οι τηλεαστέρες και τηλεπερσόνες στην σημερινή νεολαία λανσάροντας το σύγχρονο μοντέλο του επιτυχημένου ανθρώπου που διαμορφώνουν νοοτροπίες. Άλλωστε για αυτόν τον λόγο επιστρατεύτηκαν οι celebrities για την προώθηση του πειραματικού σκευάσματος που θα έσωζε την ανθρωπότητα . Και όσο το άτομο βουλιάζει στην υποκουλτούρα τόσο απομακρύνεται από τον πραγματικό σκοπό του ανθρώπου που είναι η πνευματική του εξέλιξη, η αυτοπραγμάτωση του , το «ευ πράττειν» και το «ευ ζειν».
27.ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εντύπωση προκαλεί σε εποχές που καταστρατηγούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου η ηχηρή απουσία του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Η τέχνη, τώρα πια μεταλλαγμένη, υποταγμένη, ανύπαρκτη υποστηρίζει την μαζική υποκουλτούρα του καταναλωτισμού. Πρόκειται για τον ξεπεσμό της τέχνης που, χάνοντας κάθε ανατρεπτική διάσταση, για ελεύθερη έκφραση , για την προάσπιση του ιδεώδες υπηρετεί πια δουλικά τα προστάγματα της εποχής ξεπουλώντας την όσο –όσο. Χρησιμοποιεί για συσκότιση τα μέσα της διανόησης, παραπλανά την κοινή γνώμη προπαγανδίζοντας έναν ραφιναρισμένο, λαμπερό υπόκοσμο που ξέρει να κρύβει τις βρωμιές της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο .
28.Η ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ
Όταν καθημερινά ανεβαίνει το κόστος ζωής , μέσα από τις απανωτές ανατιμήσεις των προϊόντων , αυξάνονται οι φόροι, ο εργαζόμενος πολίτης είναι τόσο πολύ απασχολημένος στο να βρει τρόπους να ανταποκριθεί στην επίλυση των προβλημάτων του και της επιβίωσης του που καταπονείται μέσα σε αυτή την διαδικασία. Νιώθει σωματική , ψυχική και πνευματική εξάντληση. Ακόμα και ο χρόνος που αφιερώνει στη οικογένεια του περιορίζεται αισθητά και στερείται ουσιαστικής επικοινωνίας και επαφής , οι κοινωνικές του επαφές εξανεμίζονται και η ψυχική του γαλήνη πάει περίπατο……
29.Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΟΣ {Τα κλισέ)
Τι είναι πιο σημαντικό από όλα Πόσες φορές κάθε μέρα ακούμε εκφράσεις του τύπου «η υγεία πάνω από όλα» «στην υγειά μας, την υγειά μας νάχουμε » αναφερόμενοι στην σωματική υγεία χωρίς καμία μνεία στην ψυχική. Το ότι έχουν αυξηθεί τα ψυχοφάρμακα, οι εξαρτήσεις, οι επιθετικές συμπεριφορές ,οι κακοποιήσεις, οι διαστροφές δεν φαίνεται να προβληματίζει κανένα. Μας πότισαν με ενοχή και ανασφάλεια ,μας απομόνωσαν ,μας μόλυναν με το φόβο ,μας στέρησαν κάθε συναναστροφή , χάσαμε το γέλιο μας, την χαρά μας …και όλα αυτά για το καλό μας…… ..ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μας.
Ο σημερινός άνθρωπος ακολουθεί την επικρατούσα τάση. Κάνει ότι κάνουν οι άλλοι. Δεν θέλει να ξέρει ,δεν ρωτά , δεν προβληματίζεται μόνο συμμορφώνεται και υπακούει. Δεν εμπιστεύεται την κρίση του δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του . Το άλλοθι που χρησιμοποιεί γνωστό. «δεν μπορεί όλοι αυτοί να κάνουν λάθος» Με αυτόν τον τρόπο εγκαταλείπει την ατομικότητα του και μετατρέπεται σε μάζα, ένα υπάκουο κοπάδι που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αφέντη. Μια μάζα τόσο διψασμένη για υπακοή που υποτάσσεται ενστικτωδώς σε όποιον ισχυρίζεται ότι είναι ο κύριος του.