Το ταξίδι του Περσέα στον Ωκεανό, στην άκρη του κόσμου (μέρος 3ο)

<span>Το ταξίδι του Περσέα στον Ωκεανό, στην άκρη του κόσμου (μέρος 3ο)</span>

Ο Περσέας με την Ανδρομάχη στο πλευρό του ξεκίνησαν από την Αιθιοπία για τη Σέριφο. Όμως εκεί τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη βρήκε τη μητέρα του τη Δανάη να έχει καταφύγει στο βωμό του θεού ζητώντας προστασία, γιατί ο βασιλιάς της Σερίφου Πολυδέκτης ήθελε να την κάνει γυναίκα του, χωρίς τη θέλησή της. Έλεγαν μάλιστα πως ο βασιλιάς, μόλις έμαθε ότι ο Περσέας επέστρεψε με το κεφάλι της Μέδουσας, άρχισε να σκέφτεται με ποιο τρόπο θα μπορούσε να τον βγάλει από τη μέση. Ο Περσέας όμως χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά τις μαγικές δυνάμεις της Μέδουσας. Παρουσιάστηκε στο παλάτι μπροστά στο βασιλιά και στους δικούς του έβγαλε από το μαγικό σακί την κεφαλή της Μέδουσας, τους την έδειξε και τους απολίθωσε όλους. Ο Περσέας εγκατέστησε βασιλιά στη Σέριφο τον προστάτη του, τον Δίκτυ, τον άνθρωπο που του είχε σώσει κάποτε τη ζωή και τον είχε μεγαλώσει σαν πατέρας.

 Ο Ερμής, που είχε τόσο βοηθήσει τον Περσέα ανέλαβε να επιστρέψει στις Ναϊάδες Νύμφες τα μαγικά αντικείμενα που τους ανήκαν: τα φτερωτά σανδάλια, το σακί και το κράνος του Άδη. Ο Περσέας εμπιστεύτηκε στην Αθηνά το κεφάλι της Μέδουσας, το οποίο η θεά τοποθέτησε στο κέντρο, της ασπίδας της.

Οι περιπέτειες του Περσέα, όμως, δεν είχαν φτάσει στο τέλος τους. Ο χρησμός που τόσα χρόνια πριν είχε προβλέψει το χαμό του παππού του Ακρίσιου δεν είχε ακόμα επαληθευτεί.

 Ο Περσέας φλεγόταν από την επιθυμία να επιστρέψει στην πατρίδα του, το Άργος. Ο βασιλιάς Ακρίσιος, μαθαίνοντας τις προθέσεις του εγγονού του, εγκατέλειψε την πόλη και κατέφυγε στη Λάρισα ελπίζοντας να αποφύγει την εκπλήρωση του φοβερού χρησμού. Ο Περσέας, που ήταν ήδη στο δρόμο για το Άργος ταξιδεύοντας με τη γυναίκα του και τη μητέρα του, αποφάσισε να πάει στη Λάρισα, για να λάβει μέρος στους αγώνες που διοργάνωνε ο βασιλιάς της πόλης προς τιμήν του πατέρα του. Επέλεξε τη δισκοβολία, πήρε θέση στον αγωνιστικό χώρο και έριξε με όλη του τη δύναμη το δίσκο όσο πιο μακριά μπορούσε. Το βαρύ αντικείμενο, όμως, ξέφυγε από την πορεία του και χτύπησε έναν από τους θεατές στο κεφάλι σκοτώνοντάς τον στη στιγμή. Ο άτυχος θεατής δεν ήταν άλλος από τον Ακρίσιο. Οι Λαρισαίοι έθαψαν τον Ακρίσιο έξω από την πόλη τους.

Ο Περσέας σαν είδε ότι βγήκε αληθινός ο χρησμός του μαντείου , δεν πήγαινε η καρδιά του να πάρει τον θρόνο του παππού του στο Άργος, πήγε στην Τίρυνθα όπου βασιλιάς ήταν ο Μεγαπένθης, ο γιος του Προίτου, αδελφός του πατέρα του. Εκεί συμφώνησαν ν’ ανταλλάξουν τα βασίλειά τους. Έτσι ο Μεγαπένθης πήρε το Άργος και ο Περσέας την Τίρυνθα. Ύστερα ο Περσέας μεγάλωσε το κράτος του χτίζοντας τις Μυκήνες.

Από τον ευτυχισμένο γάμο του με την Ανδρομέδα, ο Περσέας απέκτησε πολλά παιδιά, από τα οποία ήταν γραφτό να γεννηθούν πολλοί και σημαντικοί ήρωες, ανάμεσα τους και ο Ηρακλής. Στο τέλος της επίγειας ζωής τους, οι δύο σύζυγοι τιμήθηκαν ως ημίθεοι και έγιναν αστερισμοί.

Ο Περσέας και η Ανδρομέδα, η Κασσιόπη, ο Κηφεύς και ο Δράκοντας στέλνουν πλέον τη λάμψη τους στον κόσμο από τον ουρανό, διατηρώντας ζωντανές στη μνήμη των ανθρώπων τις θαυμαστές τους περιπέτειες.

Ο αστερισμός του Περσέως βρίσκεται ανατολικά της Κασσιόπης. Βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα, είναι ορατός ολόκληρος, κυρίως τις χειμωνιάτικες νύχτες. Ο α Περσέως είναι  ο φωτεινότερος του αστερισμού και είναι γνωστός με το ιδιαίτερο όνομα Μιρφάκ (Mirfak).Περιέχει πάνω από 60 ορατά αστέρια και δυο ανοιχτά σμήνη άστρων.

Ο αστερισμός της Ανδρομέδας βρίσκεται νότια του αστερισμού Κασσιόπη, και μεταξύ των αστερισμών Πηγάσου και Περσέως,. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα. Συνολικά ο αστερισμός περιέχει 88 αστέρια και το θαυμάσιο σπειροειδή νεφέλωμα της Ανδρομέδας. Αποτελεί ολόκληρο γαλαξία, όπως ο δικός μας, και είναι το μοναδικό νεφέλωμα που φαίνεται από τη Γη.

Ο αστερισμός της Κασσιόπης βρίσκεται ολόκληρη στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, είναι σχεδόν αειφανής από την Ελλάδα. Αναγνωρίζεται εύκολα στον ουρανό από το χαρακτηριστικό «ζιγκ-ζαγκ», που σχηματίζουν τα 5 φωτεινότερα άστρα της και μοιάζει με ανοικτό Μ ή W. Περιλαμβάνει 89 άστρα. Ο αστέρας α Κασσιόπης είναι και ο φωτεινότερος του αστερισμού. Είναι γνωστός με το ιδιαίτερο όνομα Σεντίρ.

Ο αστερισμός του Κηφέως βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, είναι αειφανής από την Ελλάδα. Αναγνωρίζεται από ορισμένους στον ουρανό ως ένα μεγάλο «Κ» ανοικτό προς την Κασσιόπη. Περιλαμβάνει 89 αστέρια.

Βασιλική Νιαβή

One Thought to “Το ταξίδι του Περσέα στον Ωκεανό, στην άκρη του κόσμου (μέρος 3ο)

  1. ΑΣ

    Ανδρομέδα δεν την έλεγαν;
    Όχι Ανδρομάχη

Leave a Comment