GASLIGHTING

<span>GASLIGHTING</span>

 

Τις ευθύνες στους πολίτες για τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας πέταξε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σε δήλωση που έκανε αργά το βράδυ της Κυριακής, όπου ενημέρωσε πως πια δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο στην Σταμάτα και στην Κερατέα ενώ εξακολουθούσαν να καίνε διάσπαρτες εστίες αναζωπύρωσης, άφησε σαφείς υπαινιγμούς για απρόσεκτους και ανεύθυνους πολίτες. Τη στιγμή που ο λαός μας βρίσκεται, για μια ακόμη χρονιά, στο ίδιο έργο θεατής -και μάλιστα αυτή τη φορά με δεκάδες καταστροφικές πυρκαγιές από τον Ιούνιο- η κυβέρνηση επιστρατεύει τη γνωστή της επικοινωνιακή τακτική: επίκληση του γνωστού άλλοθι των “ακραίων καιρικών συνθηκών”, αναγωγή των πάντων στην “ατομική ευθύνη” και καπηλεύεται την αυτοθυσία των πυροσβεστών, τα αιτήματα των οποίων αρνείται να ικανοποιήσει, χωρίς να αναγνωρίζει ι την δική της αδράνεια να δημιουργήσει αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών που εθιμοτυπικά καταστρέφουν κάθε χρόνο τη χώρα.

Βιτρτουόζοι του  gaslighting για τις δικές τους αστοχίες παραλήψεις και ανικανότητες οι υπεύθυνοι για την σωστή λειτουργία των θεσμών και τη προστασία του κράτους ενοχοποιούν όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους τους εαυτούς.

Το gaslighting είναι μια πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά, που χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις και σχέσεις για να αποκτήσει κάποιος δύναμη και έλεγχο. .

Στρατηγικές του gaslighting

 

Υπάρχουν αρκετές κοινές τακτικές που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του gaslighting. Οι άνθρωποι που χειραγωγούν με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχουν μια προτιμώμενη στρατηγική που χρησιμοποιούν συνήθως ή να εναλλάσσουν αρκετές μεταξύ τους, ειδικά αν οι πρώτες προσπάθειες δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτές οι τακτικές περιλαμβάνουν:

 

Άρνηση: Ισχυρίζονται ότι κάτι που συνέβη δεν συνέβη ή ότι κάτι που δεν συνέβη τελικά συνέβη.

Περισπασμός: Αλλάζουν θέμα στη συζήτηση, μιλούν για κάτι μη σχετικό.

Αποφυγή: Ρίχνουν το φταίξιμο σε κάποιον άλλο. Οι τρόποι αποφυγής περιλαμβάνουν:

Προβολή: Αρνούνται ότι συμπεριφέρθηκαν αρνητικά και κατηγορούν κάποιον άλλο για τη συμπεριφορά.

Λανθασμένες αναλογίες: Συγχωρούν την ακατάλληλη συμπεριφορά τους συγκρίνοντάς τη με ένα μικρότερο λάθος που έκανε κάποιος άλλος και συμπεριφέρονται σαν αυτές οι δύο πράξεις να έχουν την ίδια βαρύτητα.

Κριτήρια άσπρο-μαύρο: Δίνουν έμφαση σε λάθη που έκανε ο άλλος για να τον κάνουν να πιστέψει ότι φταίει. Αυτό είναι αποτελεσματικό γιατί το άλλο άτομο σίγουρα θα κάνει κάποια λάθη, καθώς κανείς δεν διαχειρίζεται τις καταστάσεις τέλεια. Συγχρόνως, οι ίδιοι αρνούνται οποιοδήποτε λάθος από τη μεριά τους.

Αναφορά παλιών λαθών: Κάνουν τους άλλους να αμφισβητούν τον εαυτό τους, αναφέροντας προηγούμενες περιπτώσεις, άσχετες με την παρούσα κατάσταση, όπου έκαναν ή θυμήθηκαν κάτι λάθος.

Ισχυρισμοί παρανόησης: Ισχυρίζονται ότι δεν έκαναν κάποιο λάθος και ότι το πρόβλημα είναι πως το άλλο άτομο παρανόησε ή παρεξήγησε αυτό που είπαν ή έκαναν.

Παράλειψη πλαισίου: Παρουσιάζουν τη συμπεριφορά του άλλου ατόμου ως κακή, παραλείποντας να αναφέρουν το πλαίσιο στο οποίο προέκυψε.

Κανονικοποίηση: Επιμένουν ότι η συμπεριφορά τους είναι εντάξει επειδή «όλοι» το κάνουν, ενώ στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συμπεριφέρονταν έτσι.

Σύγκριση με τα άκρα: Μειώνουν τη βαρύτητα των δικών τους πράξεων και τις παρουσιάζουν ως αποδεκτές ή ακόμα και καλές, φέρνοντας παραδείγματα χειρότερης συμπεριφοράς που δεν έκαναν.

Ακύρωση: Μειώνουν τα συναισθήματα του άλλου και την επίδραση που είχε πάνω του μια εμπειρία.

Δεν ζητούν συγνώμη: Απολογούνται με τρόπο που αρνούνται κάθε ευθύνη και ρίχνουν το φταίξιμο σε κάποιον άλλο.

Πρόκληση ντροπής/ενοχής: Το κάνουν να φαίνεται σαν ο άλλος να κάνει κάτι λάθος ή να είναι κακός άνθρωπος επειδή αντιδράει στην κακομεταχείριση.

Η εμπειρία του gaslighting

Το gaslighting μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πολύ αποπροσανατολισμένος. Συχνά μας κάνει να φεύγουμε από μια κατάσταση εντελώς μπερδεμένοι, να αναρωτιόμαστε τι συνέβη ή να σκεφτόμαστε ότι κάτι ήταν λάθος, αλλά χωρίς να μπορούμε να το εντοπίσουμε ακριβώς. Μπορεί να μας κάνει να ανατρέχουμε και να αναλύουμε κάθε λεπτομέρεια των γεγονότων για να σιγουρευτούμε ότι δεν τα φανταστήκαμε.

Είναι κακοποιητικό  και τρομακτικό να νιώθεις ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς την ίδια σου την αντίληψη . Αν νομίζουμε ότι βιώνουμε την εμπειρία του gaslighting τα τελευταία χρόνια που περάσαμε στη Νέα Κανονικότητα, τότε είναι η στιγμή να το σταματήσουμε..

 

 

 

 

 

Leave a Comment