Οδοιπορικό στην αρχαία Κασσώπη, την πρωτεύουσα της αρχαίας Κασσωπαίας, στην Πρέβεζα

<span>Οδοιπορικό στην αρχαία Κασσώπη, την πρωτεύουσα της αρχαίας Κασσωπαίας, στην Πρέβεζα</span>

Η αρχαία Κασσώπη είναι χτισμένη σε ένα μαγευτικό τοπίο στα 650 μ. υψόμετρο, κάτω από τους απόκρημνους βράχους του όρους Ζάλογγο. Αποτελεί ένα φυσικό «μπαλκόνι» με μια καταπληκτική θέα στον Αμβρακικό κόλπο και στο Ιόνιο. Απέχει 27 χλμ. από την Πρέβεζα και ένα χλμ. από το χωρίο Καμαρίνα. Ο αρχαιολογικός χώρος  είναι καλά οργανωμένος, έχει παντού κατατοπιστικές πινακίδες και είναι επισκέψιμος από  τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβρη, από τις 8.30 – 15.00.  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26820 51010, 26820 89892.

Εικόνα 1η: αεροφωτ. του αρχαιολογικού χώρου – από τον Οδηγό της Εφορείας Πρεβέζης του Αρχ. Χώρου της Κασσώπης
Εικόνα 1η: αεροφωτ. του αρχαιολογικού χώρου – από τον Οδηγό της Εφορείας Πρεβέζης του Αρχ. Χώρου της Κασσώπης

  Η πόλη ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ, σε θέση φυσικά οχυρή και στρατηγική και με άριστο προσανατολισμό για τους κατοίκους της,   αποτέλεσε το διοικητικό, πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό   κέντρο του φύλου των Κασσωπαίων και έφτασε στην ακμή της στα τέλη του 3ου αι. π.Χ. την εποχή που συμμετείχε στο Κοινό των Ηπειρωτών. Την εποχή εκείνη κτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτίρια και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια. Ο πληθυσμός της υπολογιζόταν στις 8.000 – 10.000 κατοίκους. Όμως όταν ιδρύθηκε η Νικόπολη από τον Οκταβιανό Αύγουστο, μετά τη νίκη του στο Άκτιο (31 π.Χ), οι Κασσωπαίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να μετοικήσουν σ’ αυτήν.

 

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το καλά διατηρημένο πολυγωνικό της τείχος, πάχους περίπου 3,50 μέτρων, με περίμετρο 2,630 χιλιομέτρων, που περικλείει μια έκταση 300 στρεμμάτων. Παρατηρώντας με προσοχή  τους πέτρινους ογκόλιθους των τειχών, θα δει ότι με ειδικό σκάλισμα, ο ένας «κλειδώνει» μέσα στον άλλο με σκοπό την αντισεισμική προστασία.

Η Κασσώπη οργανώθηκε με βάση το γεωμετρικό πολεοδομικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο 20 παράλληλοι δρόμοι (στενωποί) πλάτους έως 4,50μ., με κατεύθυνση  Β-Νδιασταυρώνονται κάθετα, ανά 30 μέτρα, με δύο πλατύτερες οδούς (πλατείαι), πλάτους 6μ., με κατεύθυνση Α-Δ. Η δε  κεντρική οδός (πλατεία), μήκους 950 μέτρων, διέσχιζε την πόλη καικατέληγε στις δύο κύριες πύλες του τείχος της.

Εικόνα 2: Μία από τις 20 στενωπούς
Εικόνα 2: Μία από τις 20 στενωπούς

 Διαμορφώθηκαν έτσι 60 ορθογώνιες οικοδομικές νησίδες πλάτους περίπου 30μ., ενώ τομήκος τους ποικίλλει από 70-128μ. Στο πλάτος κάθε νησίδας ήταν κτισμένα δύο σπίτια ίσουεμβαδού (225τ.μ.) με μεσημβρινό προσανατολισμό, άρτια κατασκευή και λειτουργικότητα. Ηπόλη είχε άρτιο αποχετευτικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο τα νερά από τις στέγες και τους λουτρώνες των σπιτιών διοχετεύονταν έξω από το τείχος της πόλης.

Στα αριστερά του κεντρικού δρόμου και σε απόσταση 200μ. περίπου από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ο επισκέπτης θα δει την Αγορά, το κέντρο του δημόσιου βίου.

Εικόνα 3: Βόρεια Κεντρική οδός. Αριστερά της το Πρυτανείο και Αγορά
Εικόνα 3: Βόρεια Κεντρική οδός. Αριστερά της το Πρυτανείο και Αγορά

Στον υπαίθριο αυτό χώρο συγκεντρώνονταν οι πολίτες για να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν σε ανοιχτές συνεδριάσεις, ψηφοφορίες, δίκες και θρησκευτικές τελετές. Στο χώρο αυτό υπήρχαν δημόσια κτίρια όπως το Ωδείο – Βουλευτήριο (θέατρο χωρητικότητας 2.000 θεατών), οι δύο Στοές, η βόρεια και η δυτική, και το Πρυτανείο, βάθρα και τρεις συνεχόμενοι λίθινοι βωμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων φέρει την επιγραφή ΔΙΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ. Βόρεια της Αγοράς δεσπόζει το κτήριο του Καταγωγίου.

Εικόνα 4: Θέατρο – Ωδείο - Βουλευτήριο
Εικόνα 4: Θέατρο – Ωδείο – Βουλευτήριο

Το Καταγώγιο διαστάσεων 30×32,50μ., ανήκει στα δημόσια κτήρια που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 3ου αι. π.Χ. Είναι γνωστό ως Κα- ταγώγιο, δηλαδή δημόσιος ξενώνας της πόλης για τη φιλοξενία τιμώμενων προσώπων και αντιπροσώπων άλλων πόλεων. Σύμφωνα με άλλη ερμηνεία, το οικοδόμημα αποτελούσε την εμπορική αγορά της πόλης, όπου σε κάθε δωμάτιο αντιστοιχούσε ένα κατάστημα με αποθήκη στον όροφο.

Εικόνα 5: Καταγώγιο- Ξενώνας
Εικόνα 5: Καταγώγιο- Ξενώνας

Στα ΒΔ της πόλης βρίσκεται το μεγάλο Θέατρο, το οποίο  κατασκευάστηκε τον 3ο αι. π.Χ. από ντόπιο ασβεστόλιθο στην πλαγιά του λόφου με χωρητικότητα περίπου 6.000 θεατών. Η θέα από το θέατρο είναι ξεχωριστή. Από εκεί αντικρύζεις  τη χερσόνησο της Πρέβεζας, τοΙόνιο πέλαγος, τον Αμβρακικό κόλπο μέχρι τις ακαρνανικές ακτές.

Εικόνα 6: Ο στενωπός που οδηγεί στο θέατρο της Κασσώπης
Εικόνα 6: Ο στενωπός που οδηγεί στο θέατρο της Κασσώπης
Εικόνα 7: Θέατρο
Εικόνα 7: Θέατρο

Το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης μετά από 21 αιώνες ανοίγει για το κοινό και υποδέχεται τους πρώτους θεατές του, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023. Θα φιλοξενήσει η παράσταση «Το χάσμα της Κασσώπης» (περισσότερα για την παράσταση: https://epirusgate.gr/to-theatro-tis-kassopis-anoigei-episima-tis-pyles-tou-me-parastasi-ton-septemvrio/).

Εικόνα 8: Η θέα από το θέατρο
Εικόνα 8: Η θέα από το θέατρο

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για αυτόν το ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο και να κινδυνέψω να γίνω κουραστική  για αυτό σας προτείνω να τον επισκεφτείτε, θα σας ανταμείψει.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της Κασσώπης και τον αραχαιολογικό της χώρο μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ

Εικόνα 10: Το μνημείο του Ζαλλόγου όπως φαίνεται από την Κασσώπη
Εικόνα 10: Το μνημείο του Ζαλλόγου όπως φαίνεται από την Κασσώπη

 

Εικόνα 11: μια άλλη στενωπός
Εικόνα 11: μια άλλη στενωπός

Βασιλική Νιαβή

Αφήστε ένα σχόλιο