Μια ενοριακή εκκλησία στην Ελβετία εισήγαγε μια «πειραματική καλλιτεχνική εγκατάσταση» στο εξομολογητήριο, στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που έχει σκοπό να μιμηθεί τον Χριστό.
Η εγκατάσταση, με τίτλο Deus in Machina, παρουσιάστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου, την παλαιότερη καθολική εκκλησία στην πόλη της Λουκέρνης, τον Αύγουστο πριν από την εκατονταετηρίδα της ενορίας αυτόν τον μήνα. Η εγκατάσταση θα κορυφωθεί με παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων του έργου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου .
Εγκατεστημένο σε ένα από τα εξομολογητικά της ενορίας, οι άνθρωποι μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με μια αναπαράσταση ολογράμματος του Ιησού, η οποία , απευθύνεται στους χρήστες με το πρόγραμμα “Ειρήνη μαζί σου, αδελφέ” ανεξάρτητα από το φύλο του ατόμου και τους ενθαρρύνει να συζητήσουν “οτιδήποτε ανησυχεί την καρδιά σου σήμερα». Ο AI Jesus, του οποίου η ομοιότητα εμφανίζεται σε μια οθόνη στο εξομολογητικό, μπορεί να «δημιουργήσει μια ιερή στιγμή», είπε η εκκλησία.
Το πρόγραμμα AI έχει εκπαιδευτεί στην ιερή γραφή και σε θεολογικά κείμενα που λαμβάνονται από το διαδίκτυο, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα να προσφέρει βιβλικές ερμηνείες ή πνευματικές συμβουλές σε αντίθεση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Τα πρακτικά οφέλη σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της καινοτομίας του AI Jesus, , «Είναι προσβάσιμος» 24 ώρες την ημέρα, έχει ικανότητες που δεν έχουν οι πάστορες».
Τον περασμένο μήνα, μια εκκλησία στην Πολωνία έκανε το ντεμπούτο της αυτό που αποκάλεσε το πρώτο «νανοεκκλήσι» στην πόλη του Πόζναν , στο οποίο οι ενορίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ειδική εφαρμογή για πρόσβαση σε έναν 24ωρο χώρο για προσευχή και ανθρώπινη αλληλεπίδραση, αλλά που είναι επίσης εξοπλισμένος με “Βοηθό” AI που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ChatGPT, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την καθολική πίστη.
Το 2023, οι προγραμματιστές του Magisterium AI εκπαίδευσαν ένα ρομπότ AI σε μια βάση δεδομένων 456 εκκλησιαστικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των Scripture the Catechism of the Catholic Church, the Code of Canon Law, the General Instruction of the Roman Missal, 90 εγκυκλίους, επτά αποστολικά συντάγματα. και 26 αποστολικές προτροπές.
Αυτό το έργο υποστηρίχθηκε από τον πρύτανη του Pontifical Oriental Institute, ο οποίος υπηρετεί ως πρόεδρος της «επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής» του AI.
Ενώ οι διοργανωτές του έργου «AI Jesus» ήταν ξεκάθαροι ότι δεν θα ήθελαν οι άνθρωποι να παρεξηγούν την «εγκατάσταση» με ένα άτομο, άλλα έργα της Καθολικής Τεχνητής Νοημοσύνης που επιδιώκουν την αλληλεπίδραση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα.
Τον Αύγουστο, η Catholic Answers, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός του San Diego, ανακοίνωσε ότι έβγαζε το δικό της έργο τεχνητής νοημοσύνης.
Με χαρακτήρα avatar-priest «Fr. Justin», το οποίο σχεδιάστηκε για να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την Καθολική πίστη χρησιμοποιώντας υλικό από τη βιβλιοθήκη άρθρων, ομιλιών και απολογητικών φυλλαδίων της Catholic Answers, το πρόγραμμα έγινε γρήγορα αμφιλεγόμενο, με εκατοντάδες Καθολικούς να το επικρίνουν διαδικτυακά.
Κάποιοι είπαν ότι το avatar του ιερέα προσομοίωσε εικονικά μυστήρια .
Τον Οκτώβριο, η Ποντιφική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών διοργάνωσε ένα συνέδριο στη Ρώμη για να συζητήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τις πιθανές επιπτώσεις για την Εκκλησία και την κοινωνία.
Το 2019, το Κέντρο Ψηφιακού Πολιτισμού στο Ποντιφικό Συμβούλιο Πολιτισμού χρηματοδότησε ομάδες συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι συζητήσεις κορυφώθηκαν σε μια μελέτη μήκους βιβλίου με τίτλο «Συναντώντας την τεχνητή νοημοσύνη: Ηθικές και Ανθρωπολογικές Έρευνες».
Το Βατικανό πρωτοστατεί στην εισαγωγή της Τεχνικής Νοημοσύνης στον εκκλησιαστικό χώρο , μετατρέποντας την πίστη από πνευματική υπόθεση σε τεχνοκρατική.