Μια σήραγγα λαξευμένη μέσα σε στρώματα βράχων ανακαλύφθηκε κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγεί στο χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας.
Η σήραγγα, η οποία χαρακτηρίστηκε «γεωμετρικό θαύμα», εκτείνεται για σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο, έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και μοιάζει με τη σήραγγα του Ευπαλίνου στη Σάμο, που τιμάται ως ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά επιτεύγματα του κλασικού κόσμου.
Η αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο είναι πεπεισμένη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ότι η τελευταία φαραώ της Αιγύπτου Κλεοπάτρα και ο Ρωμαίος εραστής της, Μάρκος Αντώνιος, τάφηκαν μέσα στο ναό.
Τώρα δηλώνει βέβαιη ότι η σήραγγα θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς τον τάφο τους.
Η σήραγγα χαρακτηρίστηκε «γεωμετρικό θαύμα» @Αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
Ο ναός, το όνομα του οποίου σημαίνει «μεγάλος τάφος του Όσιρι», βρίσκεται κοντά στην Αλεξάνδρεια.
Η Μαρτίνεζ δήλωσε στο Heritage Key ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η βασίλισσα να είναι θαμμένη εκεί και, αν είναι, η εύρεση των λειψάνων του τελευταίου φαραώ της Αιγύπτου θα είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».
Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι, αφού ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα του από τον Οκταβιανό, η Κλεοπάτρα έθεσε σε εφαρμογή λεπτομερή σχέδια για να ταφούν και οι δύο εκεί, μαζί στην αιωνιότητα.
Ο Μαρτίνεζ είχε δηλώσει στο National Geographic: «Η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του επειδή ήθελε να αναπαραστήσει το μύθο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το πραγματικό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι παρέχει αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, ώστε να απολαύσουν την αιώνια ζωή μαζί».