ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΚΕΨΗΣ και ΛΟΓΟΥ

<span>ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΚΕΨΗΣ και ΛΟΓΟΥ</span>

 

 

 

Μπορεί ο νόμος που επικυρώνει τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον κώδικα Ποινικής Δικονομίας να καταδικάστηκε σύσσωμο από τον νομικό κόσμο, αλλά η κοινωνία δεν έχει καταλάβει ακόμα, πόσο καταστροφικές θα είναι οι συνέπειές του στον κοινωνικό ιστό, όπως λένε νομικοί. Τι σημαίνει στην πράξη προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας; Κατάργηση αναστολής; Αλλαγή του συνταγματικού ρόλου των δικαστών; «Θα γεμίσουν οι φυλακές νέους για μια στράκα στρούκα στο γήπεδο, για ένα γκράφιτι. Και με ανθρώπους που χρωστούν στο δημόσιο γιατί δεν θα υπάρχει δυνατότητα αναστολής» λέει ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς στο tvxs, στη συνέντευξη που επιχειρεί να διερευνήσει τις συνέπειες του νόμου στην πράξη, που θα δούμε κυρίως μετά την 1η Μαΐου οπότε μπαίνουν σε εφαρμογή η πλειοψηφία των διατάξεων.

Η πιο συνηθισμένη  κατηγορία αδικημάτων είναι η οφειλή στο δημόσιο. Από ένα ποσό και πάνω (50.000 ευρώ) οι οφειλέτες θα οδηγούνται πλέον με βεβαιότητα στη φυλακή αν και πρόκειται για πλημμέλημα.  Το ίδιο και αυτοί που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο  δικαστής θα έχει πλέον δεμένα χέρια.

Tο Σύνταγμά μας αναθέτει στον φυσικό δικαστή να έχει την ανεξαρτησία για να μπορεί να κρίνει με βάση το προφίλ του κατηγορουμένου, τα στοιχεία δικογραφίας.

 

Με τις οριζόντιες λύσεις καταλήγουμε σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Αφαιρείται από τον δικαστή να κρίνει ανάλογα με την περίπτωση.

Δικαιοσύνη σε ασφυξία

Από το φθινόπωρο του ’19 έως σήμερα πέρασαν 4 χρόνια και έχουμε 7 μείζονες παρεμβάσεις στον κώδικα ποινικής δικονομίας και τον ποινικό κώδικα που αλλοιώνουν πλήρως τη φυσιογνωμία του. Η αντιμετώπιση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να μετατοπίζει τον χαρακτήρα του ποινικού δικαίου στην Ελλάδα από βαθύτατα ανθρωποκεντρικό που ήταν μέχρι σήμερα, σε ακραία τιμωρητικό.

O χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με το άρθρο 11  λέει ρητά ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων. Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η πολυφωνία τους είναι σεβαστές. Με το νέο Ποινικό κώδικα του Ν. 5090/2024 καθιστά ποινικό αδίκημα τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, οι οποίες «είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία» και τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε ετών.

Από 11.500 κρατούμενους θα φτάσουμε τους 25.000

Μετά την ιδιωτικοποίηση της υγείας, μετά τη σαφή επιδίωξη ιδιωτικοποίησης της παιδείας, πλέον καταλαβαίνουμε ότι την ίδια πορεία  επιχειρείται  και στον χώρο Δικαιοσύνης.  Θα δούμε να υπάρχει προσανατολισμός για ιδιωτικές φυλακές κατά το σύστημα της Αμερικής;

Ο νομικός κόσμος δεν μπορεί να συναινέσει σε φαστ τρακ ποινικές δίκες, που δεν παρέχουν εχέγγυα ορθοκρισίας ούτε επιτάχυνσης.

Από το tvxs, ανεξάρτητη ενημέρωση

Αφήστε ένα σχόλιο