Το Σχέδιο Ανάν ήταν η πρόταση που εξέθεσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Το σχέδιο είχε πέντε διαδοχικές εκδοχές, που εξετέθησαν από το 2002 ως το 2004. Εγκρίθηκε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή, σε δυο ξεχωριστά δημοψηφίσματα
Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, το 76% των ελληνοκυπρίων απέρριψαν το σχέδιο του τότε Γ.Γ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.
“Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα”, δήλωνε ο Τάσος Παπαδόπουλος.
Οι λόγοι της απόρριψης του σχεδίου από τους ελληνοκύπριους ήταν ποικίλοι. Αρκετοί το έβλεπαν σαν προσπάθεια του ΟΗΕ να επιβάλει τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων, ενώ η Κύπρος δεν θα ήταν ένα πλήρως ανεξάρτητο κράτος.
Για να σηκώσεις ανάστημα όμως πρέπει να είσαι ηγέτης και να τιμάς την πατρίδα σου την τύχη της οποίας έχεις στα χέρια σου. Ούτε παραχωρήσεις ούτε υποχωρήσεις ούτε διαπραγματεύσεις με τους αιώνιους εχθρούς σου που επανειλημμένα έχουν αποδείξει ότι εποφθαλμιούν την εθνική σου κυριαρχία.
Είδος σε εξαφάνιση οι αρχηγοί κρατών “παλιάς κοπής” με εθνική υπερηφάνεια που ακόμα και η υποψία να χαρακτηριστούν εθνικοί μειοδότες αποτελούσε υπέρτατη ρετσινιά της πολιτικής τους τιμής και καριέρας.
Έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι….