ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

<span>ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ</span>

Ο ενεργός πολίτης είναι κοινωνικοποιημένος και πολιτικά συμμετοχικός μέσω ενεργούς δράσης στην δημόσια και κοινωνική ζωή.

Στην σημερινή κοινωνία της ανευθυνότητας, της ευθυνοφοβίας, της αδιαφορίας και της δειλίας στην έκφραση προσωπικής γνώμης, εκείνος αντιτίθεται ριζικά, μετέχοντας ως πρωταγωνιστής και όχι ως θεατής στα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά πράγματα. Ο ενεργός πολίτης προτείνει καινοτομίες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διεκδικεί και διαμορφώνει την ποιότητα της κοινωνίας

Ο ενεργός πολίτης αντί να μεμψιμοιρεί την κακιά του τύχη για τις δυσκολίες της ζωής του, μετατρέπει τα εμπόδια σε ευκαιρίες εξέλιξης. Δεν του αρκεί η επανάσταση του πληκτρολογίου όπου εκτονώνει προσωρινά το θυμό του αλλά συνεχίζει κατά τον ίδιο και απαράλλακτο τρόπο την καθημερινότητα του, αλλά μετατρέπει τα εμπόδια σε ευκαιρίες και αγωνίζεται για τον κόσμο που έχει οραματιστεί.

Έχει αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος από καλές προθέσεις. Γι αυτό έχει επιλέξει αντί να ακολουθήσει στα τυφλά τον δρόμο που του υποδεικνύουν οι άλλοι, να κινηθεί στο πιο δύσκολο αλλά το πιο αποτελεσματικό μονοπάτι της προσωπικής του ανάπτυξης. Καμιά μεταρρύθμιση ούτε κοινωνική αντίδραση δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο της αν δεν συνοδεύεται από αυθεντικές αξίες, από αυξανόμενη συνειδητότητα ,από ανώτερα ιδανικά και καθαρά λόγια.

Ο ΕΝΕΡΓΌΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

 1. Αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη, έχει λόγο και ρόλο μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι

 2. Προβαίνει σε δράση. Συμμετέχει σε ομάδες που τον εκφράζουν και μοιράζεται την νέα οπτική που προσεγγίζει την ζωή.

 3. Όλες του οι πράξεις χαρακτηρίζονται από τον σεβασμό προς τους άλλους, τα κίνητρα του είναι αλτρουιστικά και βασίζονται στην Ευγένεια και την Συμπόνια.

 4. Μαθαίνει να δουλεύει ομαδικά και να συνεργάζεται για το κοινό καλό χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και εγωπάθειες.

 5. Προσφέρει εθελοντική εργασία , και εισπράττει την χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς.

 6. Ενισχύει την προσωπική επαφή και ανταλλάσσει σκέψεις και γνώσεις μέσα σε κλίμα αποδοχής και ελευθερίας.

 7. Υιοθετεί και εφαρμόζει τον νέο τρόπο κοσμοθέασης στον μικρόκοσμο του (εργασιακός χώρος, οικογένεια, γειτονιά κτλ) και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για ένα νέο μοντέλο πολίτη.

 8. Συμπαραστέκεται στους συμπολίτες του όταν διεκδικούν τα δικαιώματα τους και μεταφέρει το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης.

 9. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις και δράσεις που στοχεύουν στην δημιουργία ενός δικτύου ατόμων που επιθυμούν να συμβάλλουν στην ανάδυση ενός νέου προτύπου ζωής πιο δίκαιου, ειρηνικού και βιώσιμου.

 10. Πρεσβεύει ένα νέο τύπο πολιτικής , βασισμένο στην συμμετοχική δημοκρατία σε ανεξάρτητες κοινωνικές μορφές συνεργατικές και αυτοδιαχειριζόμενες

 11. Επιστρέφει στην απλότητα και απελευθερώνεται από κάθε τι περιττό και καταπιεστικό.

 12. Η αναδόμηση της κοινωνικής ζωής είναι ηθικό του χρέος .

Ο Ενεργός πολίτης ξέρει ότι τώρα είναι η μεγάλη στιγμή της Ανθρωπότητας .Άλλη ευκαιρία δεν θα έχουμε.

Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!

Της Έλενας Καράμπελα

Αφήστε ένα σχόλιο