Ευρασιατικό Οικονομικό φόρουμ Βερόνας: Οι 6 πόλοι της παγκόσμιας οικονομίας/Ανατροπές, με ανάδυση τεράστιων δυνάμεων

<span>Ευρασιατικό Οικονομικό φόρουμ Βερόνας: Οι 6 πόλοι της παγκόσμιας οικονομίας/Ανατροπές, με ανάδυση τεράστιων δυνάμεων</span>

Σε πήρε κάποτε η Δύση, σε ξαναφέρνει η Ανατολή! Αν του δώσει κανείς… αρχαία υπόσταση,μπορεί να θυμίσει και την έκφραση «… στα πέρατα της Οικουμένης»! Οι αρχαίοι Έλληνες πάντα αγνάντευαν προς αυτά τα πέρατα! Σε ένα αυστηρά οικονομικό, επιχειρηματικό μέσο ενημέρωσης όπως αυτό εδώ, ίσως… ξενίζει η ποιητική, αποφθεγματική προσέγγιση των πραγμάτων. Και όμως, στην προκειμένη, επιχειρώ να δώσω μια προσέγγιση όπως αυτή διατυπώθηκε στο 15ο «Ευρωασιατικό Οικονομικό φόρουμ Βερόνας»!

Του Δημήτρη Λιάτσου*

Το φόρουμ που επί δεκαπενταετία ωρίμασε πλέον στους κόλπους της πόλης του μεγάλου έρωτα με το τραγικό τέλος, του Ρωμαίου και της Τζουλιέτας, άνοιξε τα φτερά του στην… Ανατολή, με πρώτο σταθμό, το Μπακού! Και οι οργανωτές ήδη έχουν βλέψεις για ακόμα πιο Ανατολικά στη συνέχεια.

Ελλείψει ελληνικής παρουσίας στο Φόρουμ αυτό φέτος, θεώρησα «φρόνιμο» να μεταφέρω κάποιες θέσεις, προσεγγίσεις—ευελπιστώ ενδιαφέρουσες και για το ελληνικό επιχειρηματικό κοινό—του Ιταλού καθηγητή, οικονομολόγου, επικεφαλής της Ένωσης «Γνωρίζουμε την Ευρασία», Αντόνιο Φάλικο.

Η κυρίαρχη θέση της ομιλίας του στο Φόρουμ της Βερόνας που ταξίδεψε φέτος στο Μπακού, ήταν η εξής: Από το 2008, με την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης οικονομίας και θεσμών, έγινε βαθμηδόν κατανοητό στους αναλυτές ότι «απαιτείται η αλλαγή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης και, ταυτόχρονα η διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού συστήματος. Πως θα είναι αυτό; ´Οποιος το διαμορφώσει μάλλον πάει για βραβείο Νόμπελ οικονομίας».

 Διαβάστε περισσότερα

Αφήστε ένα σχόλιο