Η ζωή στα καταφύγια

<span>Η ζωή στα καταφύγια</span>

Η ιαχή από τα τύμπανα ενός πυρηνικού πολέμου πλανάται πάνω από την Ευρώπη καθώς οι σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα. Μέσα στα πλαίσια της τρομοκρατικής ρητορικής που διασπείρει τον φόβο για ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι χώρες του ΝΑΤΟ προειδοποιούν τους λαούς τους για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Η Γερμανία  καλεί τους πολίτες της να μετατρέψουν υπόγεια και γκαράζ σε καταφύγια και η Σουηδία, η Φινλανδία και στη Νορβηγία  μοιράζουν φυλλάδια με συμβουλές επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου. Δραματική έκκληση από Σκανδιναβικές χώρες: «Μετρητά για μια εβδομάδα πρέπει να έχουν οι πολίτες» (  παραδοχή για το πόσο διάτρητο είναι το ψηφιακό χρήμα!)

Εκατομμύρια Σουηδοί θα αρχίσουν να λαμβάνουν αντίγραφα ενός φυλλαδίου που θα συμβουλεύει τον πληθυσμό πώς να προετοιμαστεί  για να αντιμετωπίσει την  περίπτωση πολέμου ή άλλων απροσδόκητων κρίσεων. Το φυλλάδιο «Εάν έρθει κρίση ή πόλεμος» έχει ενημερωθεί πριν από έξι χρόνια εξαιτίας αυτού που η κυβέρνηση στη Στοκχόλμη αποκαλεί επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας, λόγω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η γειτονική Φινλανδία δημοσίευσε επίσης τις δικές της ανανεωμένες συμβουλές στο Διαδίκτυο σχετικά με την «προετοιμασία για περιστατικά και κρίσεις». Ενώ και οι Νορβηγοί έλαβαν επίσης πρόσφατα ένα φυλλάδιο που τους παροτρύνει να είναι έτοιμοι να τα καταφέρουν μόνοι τους για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου και άλλων απειλών.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Δανίας δήλωσε ότι έστειλε email σε ενήλικες Δανούς με λεπτομέρειες σχετικά με το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που θα χρειάζονταν για να ξεπεράσουν μια κρίση για τρεις ημέρες. Σε μια λεπτομερή ενότητα για τη στρατιωτική σύγκρουση, το φινλανδικό ψηφιακό φυλλάδιο εξηγεί πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι αρχές της Φινλανδίας είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα».

Αναρωτιόμαστε αν  στην Ελλάδα  ο κρατικός μηχανισμός έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τέτοιου τύπου απειλές;  Τα δημόσια καταφύγια είναι κατάλληλα για  να μας προστατεύσουν από ένα Παγκόσμιο Πόλεμο;

Στην Αττική υπάρχουν αρκετά υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου, ωστόσο είναι σε άθλια κατάσταση. 

. Επίσημη καταγραφή τους προφανώς δεν υπάρχει, αν και στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την ύπαρξη τους.

Στην Αθήνα (Λυκαβηττός, Αρδηττός, Πολύγωνο κ.α.), στον Πειραιά (Προφ. Ηλίας, Καστέλα, Δραπετσώνα κ.α.), στα νότια προάστια (Ελληνικό, Βούλα, Γλυφάδα), στα βόρεια (Κηφισιά, Παπάγου, Ψυχικό), στο Σούνιο, στη Ραφήνα. Ανάμεσα σ’ αυτά τα καταφύγια υπάρχουν μερικά όπως της «Μεγάλης Βρετανίας», του Μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και το υπόγειο του Μεγάρου του Αρείου Πάγου.

Σε κάθε περίπτωση , το ρόλο των καταφυγίων μπορούν να παίξουν οι υπόγειοι σταθμοί του μετρό ακόμα και τα τούνελ της εθνικής οδού.

Το 1999 υπολογιζόταν ότι στην Ελλάδα σώζονταν περίπου 200 δημόσια καταφύγια. Τα περισσότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα που είχε κάνει στο παρελθόν η εφημερίδα «Έθνος», βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης, κι όμως έχουν ακόμη έντονα τα σημάδια του παρελθόντος με χαραγμένα συνθήματα στους τοίχους ή και παλαιά αντικείμενα.

Όπως γίνεται πάντα σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών , η χώρα μας αφήνεται στο έλεος των πυρκαγιών, των βροχοπτώσεων ,των πλημμυρών και μετά αρχίζει το γνωστό παιγνίδι όπου ο ένας φορέας πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο.’ Έτσι και αλλιώς το εθνικό μας σύνθημα παραμένει  το «Πάμε και όπου βγει» .Όλα αφημένα στην τύχη τους.

Η «λίστα ασφαλείας» της Νορβηγίας περιλαμβάνει τρόφιμα και φάρμακα μακράς διαρκείας, συμπεριλαμβανομένων των δισκίων ιωδίου. Εκτός από το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου , η αναφορά γίνεται και σε άλλου είδους απειλών. Επομένως υπάρχει μια ευρεία γκάμα σεναρίων με διαφορετικά μέτωπα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Νέας Κανονικότητας και του παγκόσμιου ολοκληρωτισμού.   

Leave a Comment