Η Ουκρανία είναι ένα από τα συμπτώματα ενός άρρωστου κόσμου – Η ομιλία Πούτιν στο Βαλντάι φόρουμ

<span>Η Ουκρανία είναι ένα από τα συμπτώματα ενός άρρωστου κόσμου – Η ομιλία Πούτιν στο Βαλντάι φόρουμ</span>

«Η εποχή της αδιαίρετης κυριαρχίας της Δύσης στις διεθνείς υποθέσεις κλείνει τον κύκλο της, ο μονοπολικός κόσμος περνά στο παρελθόν. Βρισκόμαστε μάλλον μπροστά σε ένα ιστορικό όριο» ήταν ένα από τα σημεία της ιστορικής σημασίας ομιλίας του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου μεγάλου ιδεολογικού – πολιτικού ρωσικού φόρουμ, Βαλντάι Κλαμπ (Valdai Club).

 

Την ομιλία του Ρώσου Προέδρου στην πρόσφατη 19η ετήσια τριήμερη συνάντηση του Βαλντάι Κλαμπ, παρουσιάζουν και αναλύουν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος μαζί με τον καλεσμένο του, συγγραφέα και δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντόπουλο (τον μοναδικό Έλληνα που παρέστη στις εργασίες του φόρουμ και απηύθυνε ερώτημα προς τον Ρώσο Πρόεδρο).

Βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τα πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας του, εξετάζουν τα μηνύματα που έστειλε ο Βλαντίμιρ Πούτιν προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τον στόχο της «συνένωσης» (integratsiya) σε απάντηση της «παγκοσμιοποίησης» με τους όρους του δυτικού κόσμου, αλλά και τα διλήμματα καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζει την απάντηση που έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος όταν τον ρώτησε: «Τι θα είχε να πει σε έναν μέσο δυτικό πολίτη;». Μαζί με τον Δημ. Λιάτσο ο συγγραφέας και δημοσιογράφος προσεγγίζουν προσεκτικά τα αίτια που οδήγησαν στις εξελίξεις, επιχειρούν να προσδιορίσουν το διεθνές περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σήμερα, και τη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτό, και να εκτιμήσουν τις εξελίξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα.

– Το μήνυμα του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον μέσο πολίτη του δυτικού κόσμου.
– Ο ρόλος της Δύσης στις εξελίξεις στην Ουκρανία.
– Η Ευρώπη και η στάση της Κίνας.
– Τα ισχυρά κέντρα θέλουν παγκοσμιοποίηση «α λα καρτ».
– Προσπαθούν να ελέγξουν τον κόσμο πολύ περιορισμένες δυνάμεις του χρηματιστικού κεφαλαίου.
– Μια ελάχιστη μειοψηφία ανθρώπων έχει συγκεντρώσει ισχύ, πλούτο, επιρροή, που δεν είχε ποτέ καμία ομάδα ανθρώπων στην ιστορία.
– Το Plan B του καπιταλισμού είναι η πρόκληση πολέμου και μια προσπάθεια να στηριχθεί το καθεστώς στον εθνικισμό.
– Η Ουκρανία δεν είναι παρά μόνο ένα από τα συμπτώματα ενός άρρωστου κόσμου ο οποίος αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του.
– Η ανθρωπότητα έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει: Ή ένα δρόμο ριζικής αναμόρφωσης της οργάνωσης της ή τον δρόμο της αποσύνθεσης, της κατάρρευσης του πολιτισμού.
– Βρισκόμαστε πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πιθανότητα ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου;
– Οι μεγάλοι κίνδυνοι για την Ευρώπη.
– Η παγκοσμιοποίηση είναι αναπόφευκτη αλλά πρέπει να είναι δημοκρατική. Χρειάζεται δημοκρατική οργάνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Leave a Comment