Η Σουηδία αρνείται να μοιραστεί δεδομένα από την επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream

<span>Η Σουηδία αρνείται να μοιραστεί δεδομένα από την επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream</span>

 Η Σουηδία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κοινή διεθνή έρευνα σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις στους Ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική της ασφάλεια καθώς ο βαθμός εμπιστευτικότητας των ευρημάτων είναι πολύ υψηλός για να μοιραστεί με άλλα κράτη.

 

Σύμφωνα με τον Mats Ljungqvist, τον Σουηδό εισαγγελέα που εμπλέκεται στις εγχώριες έρευνες που αφορούν τις διαρροές στην Σουηδική οικονομική ζώνη, η χώρα πιο συγκεκριμένα, δεν θα συμμετάσχει στην Eurojust Joint Investigation Team που θα την ανάγκαζε να δημοσιοποιήσει τα ευρήματα στην Γερμανία και την Δανία.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, η Σουηδία ανέφερε τον εντοπισμό υπογείων εκρήξεων. Αμέσως μετά, μεγάλα τμήματα της θάλασσας είχαν θολώσει στο σημείο που εντοπίστηκαν οι εκρήξεις, και δύο εβδομάδες αργότερα η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας ανέφερε στην αρχική της έρευνα σχετικά με το γεγονός ότι υπήρχαν ενισχυμένες ενδείξεις πως επρόκειτο για σαμποτάζ.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson αφού επισήμανε την άκρα μυστικότητα που περικλείει τα ευρήματα της υπόθεσης, διαβεβαίωσε πως πληροφορίες δεν θα μοιραστούν ούτε με την μεριά της Ρωσίας, μολονότι πρόκειται για άμεσα εμπλεκόμενη χώρα που ενδεχομένως να έπεσε θύμα σαμποτάζ στις υποδομές φυσικού αερίου της

Αφήστε ένα σχόλιο