Μαύρος Καθρέφτης

<span>Μαύρος Καθρέφτης</span>

Η σειρά του NETFLIX, Black Mirr,or δεν έχει το προφητικό χάρισμα αλλά υπηρετεί όπως όλη η κινηματογραφική βιομηχανία την τακτική του προγνωστικού προγραμματισμού προετοιμάζοντας το κοινό για το δυστοπικό μέλλον που το περιμένει.

Με σύνθημα το μέλλον «έχει διαρραγεί», το μέλλον «είναι τώρα» («the future is broken, the future is now»)  αιχμηρές ιστορίες παρουσιάζουν την τεχνολογική παράνοια της εποχής και τη μετάβαση στη δυστοπία του εγγύς μέλλοντος. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γραφείο, σε κάθε χέρι, μια οθόνη, ένα smartphone, ένας μαύρος καθρέφτηςακολουθεί  την ύπαρξής μας . Έχουμε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες του κόσμου, αλλά δεν υπάρχει χώρος στον εγκέφαλο  μας για να σκεφτούμε, να αναρωτηθούμε τη σκοπιμότητα, να εντοπίσουμε τη παγίδα, να προστατέψουμε την ατομική μας ελευθερία.

Ο Μαύρος Καθρέφτης, Black Mirror είναι  τηλεοπτική σειρά, υποτίθεται, επιστημονικής φαντασίας. Επικεντρώνεται σε σκοτεινά και σατιρικά θέματα που εξετάζουν τη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις απρόβλεπτες συνέπειες των νέων τεχνολογιών. Ο ίδιος ο τίτλος της σειράς συμβολίζει μια μαύρη οθόνη είτε είναι τηλεόρασης είτε είναι κινητού είτε υπολογιστή. Κι όλοι ξέρουμε πόσο χρόνο περνάμε μπροστά σε τέτοιες οθόνες. Οι χαρακτήρες που “περνάνε” από κάθε επεισόδιο είναι τις περισσότερες φορές άνθρωποι της διπλανής πόρτας και βρίσκονται σε θέσεις που ίσως να βρισκόταν ο καθένας από εμάς κι αυτό είναι που κάνει τη σειρά ακόμη πιο “τρομακτική”. Μέσα από φαινομενικά καθημερινά προβλήματα, το κάθε επεισόδιο θα σου “ξετυλίξει το κουβάρι” που λέγεται τεχνολογία θίγοντας θέματα όπως η εξάρτηση από τα social media, η τεχνητή νοημοσύνη ή η κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του καθενός. Θυμίζοντας πολύ, σε αρκετές περιπτώσεις, το αριστούργημα του George Orwell, “1984“, παρακολουθείς περιπτώσεις όπου η χρήση της τεχνολογίας, είτε ατομικά είτε σε επίπεδο εξουσίας, ξεφεύγει τόσο πολύ που καταντά να αλλοιώνει τις δομές της κοινωνίας και της οικογένειας, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

 

Όπως για παράδειγμα, την τρίτη σεζόν και συγκεκριμένα στο επεισόδιο που ονομάζεται Nosedive, οι άνθρωποι βαθμολογούν όλες τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις σε μια πεντάστερη κλίμακα η οποία στη συνέχεια διαμορφώνει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου. Κάθε σου συμπεριφορά και πράξη παίρνει αστεράκια και αν δεν σε συμπαθώ σου βάζω μόνο ένα. Ένα ατελείωτο σύστημα αξιολόγησης, ήδη εφαρμόζεται σε υπηρεσίες και επαγγελματικά περιβάλλοντα, όπως όταν μας ζητείται να βαθμολογηθεί ο υπάλληλος ή ο επαγγελματίας για την υπηρεσία που παρείχε.  Είναι,  λοιπόν ένα σύστημα που προσθέτει ή αφαιρεί πόντους κατά συνέπεια σου δίνει ή σου στερεί την πρόσβαση σε αγαθά.

 Η παρακολούθηση της υγείας μέσω του τάμπλετ.

Στο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν «Arkangel», η Μαρί τοποθετεί στην τρίχρονη κόρη της μια συσκευή η οποία καταγράφει την υγεία, την όραση και την ακοή μέσω ενός τάμπλετ. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα Apple Watches ή FitBits όπου οι ιδιοκτήτες παρακολουθούν συνέχεια τους σφυγμούς, την ποιότητα του ύπνου και τα βήματα και συνηθίζουν στην εφαρμογή και σε ότι άλλο προκύψει μετά από αυτό.

Η άνοδος των εφαρμογών γνωριμιών

Στο επεισόδιο υπάρχει μια ηλεκτρονική συσκευή που ονομάζεται «Coach» μέσα από την οποία οι χρήστες επιλέγουν συντρόφους. Σήμερα, η κυκλοφορία τέτοιων εφαρμογών είναι συχνή με την υπόσχεση να βρουν οι χρήστες αγάπη και ευτυχία με διαφορετικούς τρόπους.

Υπόσχεση που σχεδόν ποτέ δεν πραγματοποιείται αφού βρίσκεις ποσότητα αλλά ποτέ ποιότητα. Πουλάει μια πλασματική εικόνα και σε αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και όχι ως ευαίσθητη ύπαρξη που ψάχνει την αληθινή αγάπη.  Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον διαπροσωπικό μας πυρήνα . Μεταβαίνουμε από μια κοινωνία σχέσεων πρόσωπο με πρόσωπο, σε μια κοινωνία εικονικών, ψεύτικων και παραπλανητικών από απόσταση σχέσεων.

ΟΙ ισχυροί του πλανήτη που καθορίζουν τις ζωές μας   δείχνουν με κυνισμό  τι πρόκειται να μας κάνουν. Πρόκειται για μια διαστροφική απόλαυση που αυξάνεται όταν εσύ έχοντας γνώση του τι σε περιμένει παραχωρείς την ελεύθερη βούληση  και το αυτεξούσιο σου μόνο και μόνο για να μην χάσεις τα ψίχουλα που θα σου πετάξουν ως αντάλλαγμα για την υπακοή σου.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο