Οι πέτρινες σφαίρες της Κόστα Ρίκα – Ένα από τα μυστήρια της αρχαιολογίας

<span>Οι πέτρινες σφαίρες της Κόστα Ρίκα – Ένα από τα μυστήρια της αρχαιολογίας</span>

Η Κόστα Ρίκα φημίζεται για το τροπικό της κλίμα, τα εντυπωσιακά τοπία της και τη φιλοξενία των κατοίκων της, οπότε αν ποτέ επισκεφθείτε αυτήν την όμορφη χώρα, μη διστάσετε να επισκεφθείτε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα μεγάλης ιστορικής αξίας.

Η κοιλάδα Diquís φιλοξενεί μια ομάδα με περισσότερες από πεντακόσιες πέτρινες σφαίρες από την προκολομβιανή περίοδο του πολιτισμού Diquís.

ancient-stone-spheres-of-costa-rica-1-1

Οι σφαίρες κυμαίνονται σε μέγεθος από μερικά εκατοστά έως πάνω από 2 μέτρα σε διάμετρο και ζυγίζουν έως και 15 τόνους . Είναι κατασκευασμένες από βασάλτη, ένα σκουρόχρωμο βραχώδες υλικό.

Πολλοί από αυτούς τους συναρπαστικούς βράχους δεν βρίσκονται πλέον στην αρχική τους θέση, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο να γνωρίζουμε πραγματικά από πού προέρχονται.

Οι ειδικοί και οι ιστορικοί έχουν εργαστεί για να προσδιορίσουν την προέλευσή του, ωστόσο δεν έχουν επιτύχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με έρευνες, οι πέτρες ανήκουν σε έναν πολιτισμό που έζησε μεταξύ της περιόδου Aguas Buenas (300-800 CE) και της περιόδου Chiriqui (800-1500).

ancient-stone-spheres-of-costa-rica-2-1

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτές τις διάσημες πέτρινες σφαίρες, κάποιοι πιστεύουν ότι ήρθαν από την Ατλαντίδα και άλλοι πιστεύουν ότι είναι μέρος των κανονιοβολίδων του Τάρα, του θεού της βροντής στον ιθαγενή πολιτισμό Μπρίμπρι της Κόστα Ρίκα.

Μετά τον ισπανικό αποικισμό του λαού Tico, οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να πιστεύουν ότι υπήρχεαν χρυσός και πλούτη μέσα στις πέτρες, στην πραγματικότητα, το 1930 ανακάλυψαν αρκετούς βράχους γεμάτους τρύπες ή κατεστραμμένους.

ancient-stone-spheres-of-costa-rica-6-1

Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κάτι με αξία μέσα στις πέτρες, καθορίστηκε ότι θα εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο της Κόστα Ρίκα στο Σαν Χοσέ.

Το 2014, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναγνώρισε την προκολομβιανή τοποθεσία Cacicales στη νότια Κόστα Ρίκα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Όσο για τη θέση τους, δυστυχώς έχουν διανεμηθεί σε όλη την επικράτεια, σε κυβερνητικά κτίρια, σε εκθέσεις ή σε γλυπτά.

ancient-stone-spheres-of-costa-rica-7-1

Επί του παρόντος, οι πέτρινες σφαίρες θεωρούνται πολιτιστική κληρονομιά, γι’ αυτό και αναμένεται τόσο ο ντόπιος πληθυσμός όσο και οι τουρίστες να τις σεβαστούν και να βοηθήσουν στη διατήρησή τους.

Leave a Comment