Ο ΜΑΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΡΓΕΣΕΩΝ

<span>Ο ΜΑΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΡΓΕΣΕΩΝ</span>

 

Η Ιστορικη μνήμη ξυπνά

Από το 1886 στο 2024

 

 

Εργατική Πρωτομαγιά

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας

 

AppleMark

 

Μάης  του ’68

Ο όρος Μάης του ’68 (γνωστός και ως Γαλλικός Μάης) περιγράφει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου-Ιουνίου του 1968. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις των Γάλλων μαθητών και φοιτητών, επεκτάθηκαν με γενική απεργία των Γάλλων εργατών και τελικά οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση, που άρχισε να παίρνει διαστάσεις επανάστασης και οδήγησε στη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών από τον τότε πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ.

Μερικοί φιλόσοφοι και ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι η εξέγερση ήταν το πιο σημαντικό επαναστατικό γεγονός του 20ού αιώνα, επειδή δεν πραγματοποιήθηκε από μεμονωμένο πλήθος, όπως οι εργαζόμενοι ή οι φυλετικές μειονότητες, αλλά ήταν μια παλλαϊκή εξέγερση, άνευ φυλετικών, πολιτιστικών, ηλικιακών και κοινωνικών διακρίσεων.

 

Μάης του 2024

Καθώς ο διωγμός των Παλαιστίνων συνεχίζεται, κλιμακώνεται  η αντίδραση από εκατοντάδες φοιτητές των περίφημων πανεπιστημίων και κολεγίων της Αμερικής.  Οι φοιτητές διαδηλώσουν για να   διαμαρτυρηθούν  για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα, για την συνεχόμενη οικονομική ενίσχυση στην Ουκρανία, αλλά και τις διώξεις συναδέλφων τους σε πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια, όπου με απόφαση της προέδρου επενέβη η αστυνομία συλλαμβάνοντας φοιτητές. Στις ανακοινώσεις που διαβάζονταν από μεγάφωνα εξηγούσαν ότι δεν πτοούνται από τις απειλές διαγραφών και πειθαρχικών διώξεων (όπως η έξωση από τις φοιτητικές εστίες) και τόνιζαν ότι η αστυνομία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαλύσει την ειρηνική τους διαμαρτυρία χωρίς απόφαση της διοίκησης του πανεπιστημίου.

Αφήστε ένα σχόλιο