Σβήνετε τα φώτα, περπατάτε και μην τρώτε φέτα… – Οι οδηγίες στους Βρετανούς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

<span>Σβήνετε τα φώτα, περπατάτε και μην τρώτε φέτα… – Οι οδηγίες στους Βρετανούς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας</span>

Επιστήμονες στη Βρετανία διατείνονται ότι βρήκαν τη λύση για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και προτείνουν στους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τη φέτα από το τραπέζι τους για να κάνουν οικονομία.

Μελετώντας τριάντα δημοφιλή τρόφιμα, κατέληξαν σε μια σειρά από συμπεράσματα για το ποια τρόφιμα έχουν βαρύτερο ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή απαιτείται περισσότερη κατανάλωση ενέργειας για να παραχθούν και να μεταφερθούν από τον παραγωγό μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ και τελικά στο τραπέζι του καταναλωτή.

Καθώς η ενεργειακή κρίση οδεύει σε κορύφωση, οι πολίτες στη Βρετανία δέχονται καθημερινά προτροπές να αλλάξουν τις συνήθειές τους για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Για παράδειγμα, μεταξύ των προτάσεων/παραινέσεων είναι να κλείνουν τα φώτα, να μην χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αλλά και να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.

Για το τελευταίο, οι συμβουλές προέρχονται από το ερευνητικό κέντρο CarbonCloud που έκανε την έρευνα για λογαριασμό βρετανικής εταιρείας ενεργεικών ποτών και αναψυκτικών στη Βρετανία.

Οι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη ήταν τα επίπεδα υποξειδίου του αζώτου από τα χωράφια, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα λιπάσματα, ο υπολογισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την αποψίλωση δασών, η χρήση ενέργειας στα εργοστάσια και η παραγωγικότητα των καλλιεργειών.

Με βάση την ανάλυσή τους, η ομάδα ήταν σε θέση να υπολογίσει τον αριθμό των κιλών CO2 που εκλύονται ανά κιλό τελικού προϊόντος.

Γιατί ενοχοποιείται η φέτα

Τα ευρήματά της έρευνας για τη φέτα δείχνουν ότι απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού για να παραχθεί, εκλύοντας 34 κιλά CO2/kg κατά την παραγωγή.

Αντίθετα, οι ειδικοί προτείνουν στους αγοραστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τη φέτα με μοτσαρέλα (9 κιλά CO2/kg) ή το χαλούμι (30 κιλά CO2/kg).

Η λίστα με τις αλλαγές στα προϊόντα ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έφταιξε έναν πίνακα με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές στο διαιοτολόγιο των Βρετανών για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των καταναλατών.

Στη δεύτερη θέση, προτείνεται η αντικατάσταση της φέτας με μοτσαρέλα για μείωση 25 κιλών CO2 ανά κιλό προϊόντος.

Στην τέταρτη θέση όμως, το χαλούμι έχει καλύτερη τύχη καθώς προτείνεται η αντικατάσταση του κατσικίσιου τυριού από το κυπριακό τυρί για κέρδος 16 κιλών CO2 ανά κιλό προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά τα ποτά, η έρευνα υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα οι καταναλωτές να πίνουν κόκκινο κρασί αντί για το δημοφιλές στη Βρετανία “σκληρό” αλκοολούχο ποτό τζιν. Κάτι όμως που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες για την εν λόγω έρευνα είναι ότι προτείνεται η αντικατάσταση του καφέ λάτε (καφές με πολύ γάλα) με κάποιο ενεργειακό ποτό. Η εταιρεία που έχει παραγγείλει την έρευνα είναι η βρετανική TENZING που παράγει ενεργειακά ποτά.

Leave a Comment