Στάλινγκραντ: 80 χρόνια από τη μάχη που άλλαξε την ιστορία

<span>Στάλινγκραντ: 80 χρόνια από τη μάχη που άλλαξε την ιστορία</span>

Καλεσμένοι του Δημήτρη Λιάτσου ο ιστορικός, Ντμίτρι Μπελόφ, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Αρμέν Γκασπαριάν, και ο σύνδεσμος φιλίας Κύπρου – Ρωσίας, Μίκης Φιλανιώτης.


– Θυμόμαστε και τιμούμε αυτή τη μέρα που σηματοδοτεί τη νίκη της ανθρωπότητας κατά του φασισμού – ναζισμού.

– Κανένας δεν κατάφερε να γονατίσει τη Ρωσία. Δεν κατάφερε να το κάνει ο Ναπολέων. Δεν τα κατάφερε ο Χίτλερ. Και θα τα καταφέρουν αυτοί οι «μάνατζερ της πολιτικής», κάποιοι Μπορέλ και Ούρσουλες Φον Ντερ Λάϊεν;

– Η νίκη στο Στάλινγκραντ αποτελεί ένα από τα κορυφαία σύμβολα της ανθεκτικότητας του σοβιετικού στρατιώτη. Αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψιν όσοι επιβουλεύονται και σήμερα τη Ρωσία.

– Στο Βόλγογκραντ υπάρχει μνημείο που στήθηκε προς τιμήν των Ελλήνων, από τον Θεοφύλακτο Κοεμσίδη. Στην αρχιτεκτονική εικόνα της «πόλης της νίκης», λοιπόν, υπάρχει το αποτύπωμα των Ελλήνων.

– Οταν οι ναζιστικές στρατιές εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ, άπαντες στη Δύση θεωρούσαν βέβαιον ότι η Βέρμαχτ δεν πρόκειται να νικηθεί. Το Στάλινγκραντ τους διέψευσε πανηγυρικά.

– Οι κραυγές πολλών δυτικών ΜΜΕ έναντι της Ρωσίας έχουν σήμερα ξεπεράσει ακόμα και τις πιο φανατικές θέσεις των χιτλερικών. Τότε τουλάχιστον, η προπαγανδιστική γραμμή ήταν να διχάσουν την σοβιετική ηγεσία και τον λαό. Σήμερα, τους βάζουν όλους μαζί και τους επιβάλλουν συλλογική τιμωρία.

– Η κυπριακή κοινωνία είναι ανάστατη από τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία απευθύνεται με ακραίους όρους στη Ρωσία. Ούτε στον χειρότερο εχθρό σου δεν μιλάς έτσι!

– Οι δεσμοί της Κύπρου πριν με την ΕΣΣΔ και τώρα με τη Ρωσία είναι άρρηκτοι. Ως εκ τούτου, η στάση των Κυπρίων όσον αφορά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στο Ουκρανικό είναι διαφορετική από ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

– Πρόσφατη δημοσκόπηση στην Κύπρο έδειξε αρνητική στάση της κυπριακής κοινής γνώμης σε ενδεχόμενη αποστολή κυπριακού οπλισμού στην Ουκρανία (86%).

Leave a Comment