ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ( 4ο ΜΈΡΟΣ )

<span>ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ( 4ο ΜΈΡΟΣ )</span>
 4ος  Μέρος
 
                            31.  Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ (“political correctness”)

Η καραμέλα της εποχής, η μοναδική απάντηση απέναντι στην υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εστιάζεται στον όρο «Πολιτική Ορθότητα» Ως πολιτική ορθότητα θεωρείται η συμπεριφορά που κυμαίνεται στα όρια του επιτρεπτού και του «κόσμιου» όπως έχει επικρατήσει. Φοράω μάσκα , ακόμα  και όταν δεν είναι υποχρεωτική ακόμα και αν δυσκολεύομαι να αναπνέω , αρκεί να ταιριάζει  στα χρώματα του ρούχου μου γιατί είμαι  chic και γιατί ακολουθώ τις οδηγίες ,γεγονός που  με καθιστούν νομοταγή πολίτη.

                        32.ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  (Doomscrolling)

 Η προβολή αρνητικών ειδήσεων μολύνει τους εγκεφάλους των ανθρώπων, δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν υπάρχει τίποτα καλό και ενισχύει την απογοήτευση και την ανημποριά .Doomscrolling σημαίνει να αναζητάς διαρκώς και να “τρέφεσαι” με αρνητικές ειδήσεις. Φυσικά, αυτό εντείνεται όσο προκύπτουν στον κόσμο αρνητικά και καταστροφικά γεγονότα. Πριν από δύο χρόνια, είδαμε μια αύξηση του doomscrolling με την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 .Κολλημένοι μπροστά στην τηλεόραση για την ενημέρωση των 6 όπου ο ακαταδίωκτος λοιμοξιολόγος  με δάκρυα στα μάτια και τρεμάμενη φωνή μας ανακοίνωνε τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχει παρατηρηθεί στις μηχανές αναζήτησης μια αύξηση των λέξεων-κλειδί όπως Ουκρανία, Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Ρωσία, πόλεμος και εισβολή. Όχι μόνο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο αυτές τις λέξεις, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο τα διαδικτυακά όσο και τα έντυπα, τροφοδοτούν επίσης αυτή την τάση και χειραγωγούν την μάζα.

                                    33.  TROLL  (οι σύγχρονοι κατάσκοποι)

Στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένες εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να εκνευρίσει τους  άλλους χρήστες, Ο στόχος είναι να επιφέρει  με κάθε τρόπο διαμάχη  σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες ώστε να παραπλανήσουν και να προκαλέσουν δυσπιστία και έριδα.

                            34. HOAXES /  FACT CHECKER (  λογοκρισία)

Η πανδημία δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας. Το 2019 γεννήθηκαν οι ομάδες ελέγχου των γεγονότων με σκοπό τον περιορισμό της παραπληροφόρησης όπως αυτή καθορίζεται από την εξουσία. Οι ελεγκτές των γεγονότων και της πληροφορίας στοχεύουν στην χειραγώγηση του κόσμου. Εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία και κατεβάζουν τις αναρτήσεις , τις μελέτες και τις στατιστικές επιστημόνων εφόσον αντιβαίνουν στο κυβερνητικό αφήγημα παραβιάζοντας την αρχή της ελεύθερης έκφρασης και του πλουραλισμού , ότι δηλαδή θεωρείται πυλώνας της δημοκρατίας.

                                35.ΤO ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ  ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

Πρόκειται για μια ψυχολογική αντίδραση που παρατηρείται μερικές φορές σε ομήρους. Είναι το σύνδρομο όπου οι όμηροι βασανίζονται ,καταπιέζονται αλλά έχουν την αίσθηση της ασφάλειας Αυτό συμβαίνει γιατί το άτομο υπό συνθήκες πίεσης αναζητά τρόπους να επαναφέρει την απολεσθείσα ψυχική ηρεμία – ισορροπία του και θεωρεί ότι ο δυνάστης του ότι κάνει το κάνει για το καλό του. Είναι ένας  ασυνείδητος μηχανισμός προς αποφυγή του άγχους, που δημιουργεί η επίθεση,  η ασφάλεια της φυλακής. Γι αυτό και όταν αποφυλακίζεται  κάποιος δεν ξέρει που να πάει , τι να κάνει και συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά για να ξανασυλληφθεί και να βρεθεί στο γνώριμο μέρος , εκεί που νιώθει προστατευμένος.

                                       36. ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΓΙΟ

Η τρομοκρατία γίνεται εναλλασσόμενα με αυξομειούμενη ένταση , με χρονικά διαστήματα ύφεσης (για μια ανάσα} και εκεί που δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα πάνε καλά και αφήνουμε πίσω τον εφιάλτη, επανέρχεται το φάντασμα του τρόμου με μεγαλύτερη ένταση και οξύτητα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται επαναλαμβανόμενα τραυματικά σοκ που καταστρέφουν ψυχικά τα άτομα και παραλύουν τον κοινωνικό ιστό. Μέσα σε αυτό το παρατεταμένο μαρτύριο οι άνθρωποι αναπτύσσουν τον μηχανισμό της άρνησης να αποδεχτούν την ζοφερή πραγματικότητα και διαγράφουν από την μνήμη τους την δυσάρεστη εμπειρία. Είναι η λήθη , αυτό που λέμε μνήμη χρυσόψαρου που μας κάνει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια λάθη και να εμπιστευόμαστε τους ίδιους αφερέγγυους ανθρώπους.

                                          37.MOBBING (το κυβερνητικό bulling)

Ο όρος mobbing προέρχεται από την αγγλική λέξη mob που σημαίνει επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ και εκφράζει σήμερα τη συστηματική ψυχολογική επίθεση και στρατηγική αποδόμηση που δέχεται στο εργασιακό του ο κάθε εργαζόμενος . με τρόπο που να νιώθει ματαιωμένος και ακυρωμένος. Το σύνδρομο mobbing  εκδηλώνεται ειδικότερα με ενέργειες, λόγια, εκφοβισμούς, πράξεις, έμμεσες ή άμεσες απειλές για την αποτελεσματικότητα , την ικανότητα, την παραγωγικότητα του εργαζομένου. Στοχεύει να πλήξει  την αξιοπρέπεια  τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του κατά την εκτέλεση της εργασίας του, να θέσει σε κίνδυνο τη θέση απασχόλησής του ή την ψυχική του ισορροπία. Το Bulling που πιπιλίζαμε για χρόνια ως κατάσταση της παιδικής ηλικίας μπήκε στον κόσμο των ενηλίκων και συναντιέται παντού. Η απαξίωση αυτή δημιουργεί νεύρωση που οδηγεί στο burn out  και την ψυχοσωματική του  εξόντωση

                                         38.Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ

‘Όταν ο θύτης με χειριστικό τρόπο παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα των περιστάσεων .Δεν ήξερε, δεν άκουσε, δεν είδε. «Φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία που με τις ανατιμήσεις φωτιά θα πεινάσει ο Ελλάδα» και όχι η κυβερνητική πολιτική που ενεπλάκη και έστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό  σε μια σύρραξη που δεν μας αφορά. Παίζοντας το θύμα , ο δυνάστης δεν διστάζει να  θυσιάζει τον λαό του για να  υπηρετήσει τα ξένα συμφέροντα  που τον κρατούν στην εξουσία και κάνει τα πάντα ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης στους άλλους ,προκειμένου να μην απογοητεύσει τους εντολοδόχους  του.

                                       39. ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕΝΗ  ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

Έχει να κάνει με τη συνθήκη, κατά την οποία ο άνθρωπος προκαταβάλει αρνητικά τον εαυτό του ως προς το αποτέλεσμα. Aναφερόμαστε  στην αρνητική ερμηνεία που δίνουμε για κάτι και που τελικά, αντιδρώντας ανάλογα, υποσυνείδητα, προκαλούμε να συμβεί. Oι  ίδιοι πράττουμε αυτό που είναι «απαραίτητο» έτσι ώστε να εκπληρωθεί η προφητεία. Φοβόμαστε ότι θα αρρωστήσουμε και τελικά το υπερβολικό άγχος , η αγωνία , η ανασφάλεια , ο φόβος ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει τον κίνδυνο  και καταλήγουμε στην ασθένεια. Σε αυτό βέβαια συμβάλει η Προπαγάνδα των ΜΜΕ που φροντίζει καθημερινά να υπενθυμίζει όλα τα αρνητικά ώστε ο άνθρωπος να νιώθει μόνος και αβοήθητος

                                         40. BRAIN WASH (πλύση εγκεφάλου)

Έχουμε ήδη βυθιστεί  στον απέραντο, δελεαστικό κόσμο των συνειδητών και ασυνείδητων μηνυμάτων. Με αυτόν τον τρόπο  επιχειρείται  πλύση εγκεφάλου (γνωστή και ως έλεγχος του νου , καταναγκαστική πειθώ , έλεγχος σκέψης , μεταρρύθμιση σκέψης και αναγκαστική επανεκπαίδευση ). ΟΙ απανωτές διαφημίσεις για φάρμακα και εμβόλια , οι γιγαντοαφίσες, με ομόφυλα ζευγάρια  οι ηλεκτρονικές ταμπέλες  στις εθνικές αρτηρίες με τις επαναλαμβανόμενες υπενθυμίσεις του τύπου «Μένουμε ασφαλείς» επιφέρουν αλλοιώσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η πλύση εγκεφάλου μειώνει την ικανότητα των υποκειμένων  να σκέφτονται κριτικά ή ανεξάρτητα  και επιτρέπει την εισαγωγή νέων, ανεπιθύμητων σκέψεων και ιδεών στο μυαλό τους. Ασυνείδητα   αλλάζει τις στάσεις, τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους και δημιουργεί μια άλλη κατάσταση.

Ο Joseph Goebbels ο Υπουργός Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας    πρέσβευε «Ένα ψέμα που επαναλήφθηκε χίλιες φορές γίνεται αλήθεια.» Αυτό που συμβαίνει με την επανάληψη και την εμμονή στο ψέμα  δημιουργεί ακλόνητες συνάψεις στον εγκέφαλο και ριζώνει βαθιές πεποιθήσεις.

Η επίφαση της διατήρησης της ελευθερίας είναι βασική προϋπόθεση για να πετύχει η χειραγώγηση. Για αυτό γίνονται συνεχείς αναφορές για την προάσπιση της Δημοκρατίας ενώ  στην πραγματικότητα  επιχειρείται η υπονόμευση της.

 Οι  παραπάνω τεχνικές χειραγώγησης παρασύρουν σε μια συλλογική παρανοϊκή ψύχωση . Ο σημερινός άνθρωπος αρνείται να δει την πραγματικότητα κατάματα. Παρέδωσε γη και ύδωρ και άφησε τους άλλους να αποφασίζουν για αυτόν. Η ηττοπάθεια του και η μοιρολατρία του  ανέδειξε μια νεοταξίτικη γλώσσα συνυφασμένη με την Νέα Κανονικότητα – Παρανοϊκότατα και η Δυστοπία παρουσιάζεται ως μονόδρομος. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στην εποχή των σπηλαίων .  Δεν μπορούμε να πάμε κόντρα σε όλο αυτό» Κάπως έτσι δικαιολογεί την αδράνεια και την απραξία του. Κάπως έτσι σχηματίστηκε ένα  τεράστιο τοίχος  απάθειας από όλους όσους υπνωτίστηκαν από την  κοινωνική μηχανική αποδόμησης  του κόσμου μας!  Κάπως έτσι άνθρωποι οι οποίοι δεν στερούνται ούτε προσωπικής ευφυΐας ούτε καλλιέργειας ούτε πρόσβασης σε πληροφορίες  οδηγούνται σε μια κατάσταση ομαδικής παράκρουσης.  Τοποθετούν τόσο δουλικά και άκριτα τον εαυτό τους στη θέση του φερέφωνου  του εκτελεστικού οργάνου αποκρουστικών εξουσιών, κατάφορων εγκλημάτων κατά της κοινωνίας και εξακολουθούν να κοιμούνται ήσυχα γιατί  απλά έτσι λέει ο νόμος.

Ωστόσο η σύγκρουση ανάμεσα στο νοσηρό και το υγειές αποτελεί έναν αδιάκοπο καθημερινό αγώνα. Αναμετριόμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό, τον μεγαλύτερο μας εχθρό. Tα όπλα μαζικής καταστροφής πλέον είναι διανοητικά…  Το παιχνίδι στην σκακιέρα σε αυτήν την παγκόσμια ψυχολογική επιχείρηση, είναι στρατηγικά άψογα σχεδιασμένο . Έχουν μελετήσει τις  σκέψεις μας, τις ανασφάλειες μας ,τις αντοχές μας και ξέρουν την επόμενη κίνηση μας.. .Παίζουν με το μυαλό μας …. Για να κρύψουν την αλήθεια , απλά την βγάζουν στο φως….. Θέλουν να ξέρουμε γιατί επιζητούν   την εκούσια παράδοση μας.

They know we know they are lying

Θα τους το επιτρέψουμε;

Μην ξεχνάμε ότι ο νικητής τα παίρνει όλα

                                                                                                                      Της Έλενας Καράμπελα

Leave a Comment