Το ταξίδι του Περσέα στον Ωκεανό, στην άκρη του κόσμου (μέρος 2ο)

<span>Το ταξίδι του Περσέα στον Ωκεανό, στην άκρη του κόσμου (μέρος 2ο)</span>

Ο Περσέας έχοντας μαζί του όλα τα απαραίτητα σύνεργα, που του έδωσαν οι Ναϊάδες Νύμφες, μαζί με τον Ερμή και την Αθηνά πέρασαν το στενό (Γιβλαντάρ), και μπήκαν στον Ωκεανό, και κατευθύνθηκαν προς τα νησιά που βρίσκονταν στη μέση του Ωκεανού. Ήταν τεράστια αυτά τα νησιά και βασιλιάς τους ήταν ο Φόρκυς. Τα ονόματα των πρώτων νησιών ήταν Ενυώ, Πεφρηδώ και Δεινώ. Βρήκαν τις γοργόνες μέσα σε μια σπηλιά να κοιμούνται. Η Αθηνά έδειξε στον Περσέα τη Γοργόνα Μέδουσα και αυτός αμέσως φόρεσε την σκούφια και έγινε αόρατος, φόρεσε τα πέδιλα και πετούσε στον αιθέρα, πήρε και στον ώμο του το μαγικό σακί. Ο Ερμής του έδωσε για όπλο ένα διαμαντένιο δρεπάνι, την άρπη.

Χωρίς να χάσει χρόνο ο Περσέας όρμησε στη Μέδουσα και, κάνοντας όπως τον είχε συμβουλέψει η Αθηνά, για να δει τη Γοργόνα, χωρίς να μαρμαρώσει, κοίταξε το πρόσωπό της μέσα στη γυαλιστερή ασπίδα του, σαν σε καθρέφτη, και με το δρεπάνι της έκοψε το λαιμό, της πήρε το κεφάλι και τ’ έκρυψε μέσα στο μαγικό σακί.

Από τον κομμένο λαιμό της Μέδουσας ξεπήδησαν ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο και ο γίγαντας Χρυσάορας, ο πατέρας του τρικέφαλου Γηρυόνη. Οι άλλες δυο Γοργόνες ξεσηκώθηκαν, έψαχναν γύρω τους αναστατωμένες, μα πουθενά δεν είδαν τίποτα. Ο Περσέας, είχε ανέβει στη ράχη του φτερωτού Πήγασου και πέταξε μακριά από τις Γοργόνες. Λέγεται ότι καθώς ο Περσέας πετούσε πάνω από την Αφρική, έπεσαν κάποιες σταγόνες αίμα από το κεφάλι της Μέδουσας και από τότε γέμισε άγρα ζώα.

Όταν ο Περσέας ήταν πάνω από την Αιθιοπία, αντίκρισε μια πανέμορφη κοπέλα αλυσοδεμένη πάνω σε ένα βράχο, την Ανδρομέδα, κόρη του βασιλιά Κηφέα και της Κασσιόπης. Η μητέρα της κοπέλας, είχε καυχηθεί πως ή ίδια ή κόρη της ήταν πιο όμορφες από τις Νηρηίδες. Εκείνες, θυμωμένες, έτρεξαν στον πατέρα τους, τον Ποσειδώνα, για να εκδικηθεί την προσβολή. Ο θεός, οργισμένος, έστειλε ένα φοβερό δράκο που γεννήθηκε από τα αφρισμένα κύματα, για να καταστρέψει την Αιθιοπία. Ο βασιλιάς της χώρας, απελπισμένος, έτρεξε στο μαντείο του Άμμωνα για να ζητήσει βοήθεια.

 «Η κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπειας, η Ανδρομέδα, πρέπει να θυσιαστεί για να σταματήσει η συμφορά» ήταν ο τρομερός χρησμός που έδωσε το μαντείο.

Έτσι, η κοπέλα δέθηκε πάνω στο βράχο για να την κατασπαράξει το θαλάσσιο τέρας του Ποσειδώνα, και εκεί την είδε για πρώτη φορά ο Περσέας.

«Θα ελευθερώσω την κόρη σας, αν μου υποσχεθείτε ότι θα μου δώσετε το χέρι της» είπε ο Περσέας στους γονείς της κοπέλας.

Έχοντας ακόμα μαζί του τα θεϊκά όπλα που του είχαν δώσει οι Νύμφες, δε δυσκολεύτηκε καθόλου να σκοτώσει το δράκο. Έτσι σώθηκε η Ανδρομέδα και όλοι γύρισαν στο παλάτι χαρούμενοι να κάνουν τον γάμο.

Όμως ο Φινέας, αδελφός του Κηφέα, που είχε βάλει σκοπό να παντρευτεί εκείνος την Ανδρομέδα, επιτέθηκε στον Περσέα για να τον εξοντώσει. Εκείνος, όμως, χρησιμοποιώντας το κεφάλι της Μέδουσας με το θανατηφόρο βλέμμα, μεταμόρφωσε σε πέτρα το Φινέα και τους στρατιώτες του. Ελεύθερος και με την όμορφη Ανδρομέδα στο πλευρό του, ο Περσέας μπορούσε πλέον να επιστρέψει στη Σέριφο.

Συνεχίζεται…

Βασιλική Νιαβή

Αφήστε ένα σχόλιο