<span></span>

 

Η έννοια του πολιτικού ήθους

Αν η πολιτική ταυτιστεί με την αγαθή επιδίωξη του γενικού καλού, αντί του ατομικού   αναδεικνύεται το ήθος.

Κατά τον Αριστοτέλη το πρώτιστο προτέρημα του πολιτικού είναι το ΗΘΟΣ που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά μεταξύ ενός πολιτικού και ενός πολιτικάντη».
Το ήθος είναι θέμα χαρακτήρα, ανατροφής, παιδείας, προσωπικότητας και καταδεικνύεται μέσα από τις επιλογές και τις πράξεις.

Το ήθος, στην αγαθή εκδοχή του, παρίσταται ως σύνθεση στοιχείων της αρετής. Στην πολιτική, το επιθυμητό ήθος συντίθεται από τις ακόλουθες ιδιότητες: την εντιμότητα, την εκτίμηση των πραγμάτων και των συνθηκών με γνώμονα το γενικό καλό, την ηθική στάση , την εγκράτεια, την πειθαρχία στους νόμους και στους κανόνες της κοινωνικής ζωής, τη λελογισμένη επιείκεια, την τόλμη, την φιλαλήθεια, την πραότητα, την συνέπεια λόγων και πράξεων   και την ευπρέπεια προς τους αντιπάλους Καθήκον του πολιτικού, κατά τον Αριστοτέλη είναι να διδάσκει τους πολίτες  με το παράδειγμα του.

Ο Αριστοτέλης, απαριθμώντας τα προσόντα του πολιτικού, δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει αυτό της ειλικρίνειας και της διατύπωση της αλήθειας, έστω και αν δεν εξυπηρετεί τα μικροσυμφέροντα των πολιτικών και πολιτών.
Στα Πολιτικά του επίσης τονίζει ότι το συμφέρον του συνόλου έχει προτεραιότητα έναντι του ατομικού. Όλα τα πολιτεύματα, κατά τον Αριστοτέλη είναι καλά, αρκεί να εξυπηρετούν το καλό του λαού, αλλά γίνονται και φαύλα και διεφθαρμένα, όταν αυτά αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση μόνο των κυβερνώντων.

Πολιτικό ήθος  όπως λέμε Άδωνις Γεωργιάδης…….καμία σχέση!!

 

Leave a Comment