ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤΜΑΝ

<span>ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤΜΑΝ</span>

A Friedman Doctrine

Ο Φρίντμαν ήταν υποστηρικτής της φιλοσοφίας της ελευθερίας και της ανεμπόδιστης λειτουργίας των αγορών.

 Η κοινωνική ευθύνη μιας επιχείρησης είναι να αυξάνει τα κέρδη της  και της εξουσίας να διατηρεί τη δύναμη  της.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Μίλτον Φρίντμαν ήταν ο κορυφαίος οικονομολόγος της «Σχολής του Σικάγο» στη μεταπολεμική περίοδο και ο διάσημος εισηγητής του «μονεταρισμού», δηλαδή της ιδέας ότι ο πληθωρισμός στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών προκαλείται από τις ποσοτικές αλλαγές της κυκλοφορίας του χρήματος σε μία οικονομία. Ο Φρίντμαν ήταν διαβόητος υποστηρικτής της «ελεύθερης αγοράς», της ελάχιστης κρατικής παρεμβατικότητας και των δικτατοριών (είχε δώσει συμβουλές στη δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή τη δεκαετία του 1970).

Ο Μίλτον Φρίντμαν στο περιοδικό New York Times διακήρυττε ότι η κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης ήταν να αυξάνει τα κέρδη της. Οι διευθυντές είχαν το καθήκον να κάνουν ότι ήταν προς το συμφέρον των μετόχων ώστε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε κοινωνικές ευαισθησίες, σε ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, σε κοινωνική πρόνοια.

Ως αποτέλεσμα, η δύναμη του χρηματιστηρίου και των πλούσιων ελίτ να αυξάνεται και η έγνοια για τα συμφέροντα των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών να μειώνεται. Με αυτόν τον τρόπο προέκυψε η  βαθιά οικονομική ανασφάλεια και ανισότητα,  και η υπονόμευση των δημοσίων θεσμών.

Το αποτέλεσμα εξηγείται καλύτερα από τη δραστική μετατόπιση της κατανομής κερδών από τους εργαζόμενους προς τις εταιρικές ελίτ, με τους μετόχους και την ανώτατη διοίκηση να «τρώνε» περισσότερο από την οικονομική πίτα.

“Το Δόγμα του Σοκ” της Ναόμι Κλάιν

Η Κλάιν υποστηρίζει ότι ο Καπιταλισμός πάει χέρι-χέρι με την απολυταρχία και τη βαρβαρότητα και ότι δικτάτορες και άλλες μοχθηρές πολιτικές φυσιογνωμίες επωφελούνται από τα “Σοκ” – καταστροφές δηλαδή, φυσικές ή κατασκευασμένες – για να αυξήσουν την εξουσία τους και να εφαρμόσουν αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς με απώτερο σκοπό  τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών.

Για όσους δεν κατάλαβαν γιατί οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης αυξάνονται συνεχώς και γιατί η μία κρίση διαδέχεται την άλλη.

 

 

 

Leave a Comment